Ga naar de inhoud

Belgische goalballers pakken brons op WK en bijhorend paralympisch ticket

Goalbal is een paralympische sport voor mensen met een visuele beperking.

Het Belgische mannenteam is aan een historisch WK goalbal bezig in Zweden. België stootte na 8 zeges voor het eerst door tot de laatste 4. In de halve finales was Duitsland nog te sterk, maar in de troostfinale veegden de Belgen Litouwen van de mat. Zo is een bronzen medaille, maar vooral een ticket voor de paralympische spelen binnen.

Even goed als Brazilië met 7 zeges in groepsfase

De Belgen staan 9e op de wereldranking. Op de eerste dag in Malmö moest nummer 3 China (7-6) en nummer 2 Litouwen (8-5), tevens de paralympische kampioen, eraan geloven.

 

De dagen erna volgden ook successen tegen nummer 5 Turkije (10-4), nummer 10 Zweden (9-2) en de top 20-landen Algerije (8-2) en Australië (11-4) en Argentinië (9-1). België domineerde in Groep A zoals Brazilië, de nummer 1 van de wereld, in Groep B deed met 7 zeges.

Brons en paralympisch ticket

De kwartfinales waren de ambitie, maar door de goeie prestaties wilden ze meer. Dat ondervond Iran in de kwartfinale: 's werelds nummer 6 ging met 8-1 de boot in.

 

In de halve finale tegen nummer 4 Duitsland stopte de trein. De Belgen kwamen nog 5-4 voor, maar daarna liepen de Duitsers weg naar 5-10. Geen finale en een zeker ticket voor Tokio 2020 dus, maar dat kon in de kleine finale tegen Litouwen nog behaald worden.

 

En of ze dat ticket binnen haalden. Met een uitstekende prestatie peuzelden de Belgen de Litouwers op. Eindstand: 9-2 en een ticket voor de Paralympische Spelen.

 

België pakte op het EK 2017 zijn eerste medaille op een groot toernooi. Op de Paralympische Spelen van 2012 haalde ons land de kwartfinales, in 2016 greep men nog nipt naast de kwalificatie.

Wat is goalbal?

Goalbal is een balsport voor personen met een visuele handicap. Elk team bestaat uit 3 veldspelers. Met een onderhandse worp probeert men de bal - gevuld met belletjes - in het doel van de tegenstander te werpen. De tegenpartij probeert de bal op het gehoor te lokaliseren en uit zijn doel te weren met zijn lichaam.