Vandenbempt: "Alles lijkt gunstig te staan voor Hazard om een geweldig WK te spelen"

  Eden Hazard scoorde gisteren de 2-0 tegen Egypte.

  De Rode Duivels hebben hun tweede van drie oefeninterlands gespeeld. Na de 0-0 tegen Portugal werd Egypte met 3-0 weggestuurd. Wat is commentator Peter Vandenbempt opgevallen?

  De analyse na België-Egypte in een notendop:

  • Het was een belangrijke overwinning om de rust weer rond de nationale ploeg te krijgen.
  • Eden Hazard oogt heel fris, gretig en relaxed.
  • Enkele individuele prestaties, zoals bij Meunier, Mertens en Carrasco, moeten toch beter.
  • Na een week hard trainen moet de frisheid nog wat terugkomen.
  • Martinez coacht een elftal dat neigt naar de wereldtop. Daar moet hij, zelfs na twee jaar, nog altijd een beetje aan wennen.

  "Weer vertrouwen bij de supporters en dat kan geen kwaad"

  Het was voetballend een heel stuk beter dan tegen Portugal. De Belgen waren nu wel de hele tijd baas op het middenveld en scoorden drie keer tegen Egypte, toch een ploeg met een reputatie qua verdedigen.

   

  Bondscoach Martinez wilde ons doen geloven dat Egypte onder coach Cuper nog nooit drie tegengoals had geslikt, maar dat is niet waar. Ik heb het even opgezocht: in augustus vorig jaar was dat ook zo tegen Marokko.

   

  Maar het was een goeie test. Er zullen op het WK vergelijkbare wedstrijden zijn tegen Panama en Tunesië, die heel diep zullen terugzakken. Tegen zo'n ploeg drie doelpunten maken en een goeie eerste helft spelen, dat is prima. Maar we weten wel: de tegenstand was niet van het niveau van Portugal.

   

  Het is jammer dat Salah er niet bij was en dat de uitstekend ingevallen Trezeguet pas in de tweede helft speelde. Dat zou een veel betere test geweest zijn voor onze defensie.

   

  Maar het was wel een belangrijke overwinning om de rust weer rond de nationale ploeg te krijgen. Er is veel nervositeit geweest, met de niet-selectie van Nainggolan, matrasgate en de blessure van Kompany. De supporters hebben weer veel vertrouwen gekregen en dat kan geen kwaad.

  "Vijfsterrenprestatie van Hazard voor de pauze"

  Zeker tegen gesloten verdedigingen wordt Eden Hazard de sleutelspeler. Dan heb je een coup de génie nodig. Hij was outstanding met zijn individuele en doelgerichte acties en versnellingen.

   

  Hij is ook nog heel fris, oogt heel gretig en zeer relaxed. Alles lijkt gunstig te staan voor Hazard om een geweldig toernooi te spelen.

   

  Hij was ook echt een aanvoerder op het veld door de manier waarop hij staat te voetballen. Een vijfsterrenprestatie, die ene helft gisteren.

  "Salah had de vinger op de wonde kunnen leggen"

  Wat er dan nog beter moet? In de eerste plaats toch enkele individuele prestaties. Voor de tweede wedstrijd op een rij was Meunier echt niet goed aan de bal. Hij deed weinig met de ruimte die er af en toe wel was.

   

  Ook Mertens worstelt een beetje met zichzelf en de bal. Hij werkt hard, maar is toch bepaald ongelukkig in zijn acties. Hetzelfde geldt een beetje voor Carrasco: geweldige mentaliteit, maar het is niet de Carrasco die we gekend hebben in de finale van de Champions League enkele jaren geleden.

   

  Dat goeie flankenspel heb je toch nodig om tegen een gesloten verdediging meer kansen te creëren en niet alleen afhankelijk te zijn van flitsen van Hazard.

   

  De Bruyne neemt de hele ploeg op sleeptouw, geeft overal aanwijzingen en bewaakt de collectiveit. Hij geeft een supergemotiveerde indruk, maar aan de bal had hij gisteren veel afval.

   

  En ik hoorde ook een interessante opmerking van Courtois: hij zei dat we kwetsbaar zijn in de rug van onze defensie, die hoog staat. Ook gisteren waren er, net als tegen Portugal, minstens 5 momenten waarvan de Egyptenaren hadden kunnen profiteren. Maar ze deden niets met die ruimte. Daarom, nog eens: zonde dat Salah er niet bij was, want hij had daar wel de vinger op de wonde kunnen leggen.

   

  Maar het vertrouwen van de spelers is groot. Ik heb me laten vertellen dat er ook heel hard getraind is in Tubeke. De frisheid moet ook een beetje terugkomen. Wat dat betreft zal het in principe maandag tegen Costa Rica weer wat beter moeten zijn.

  "De lat ligt heel hoog. Daar moet Martinez nog altijd aan wennen"

  De bondscoach zei deze week dat te vaak benadrukt wordt wat minder was. De supporters hoeven niet meteen de spelers uit te fluiten na 0-0 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Portugal. Daar heeft hij gelijk in.
   

  Maar Roberto Martinez moet, zelfs na twee jaar, toch nog een beetje wennen aan het feit dat hij een elftal coacht dat neigt naar de wereldtop, dat zichzelf dat ook heeft aangepraat.

   

  Dat is voor het eerst in zijn carrière. Hij was coach bij Wigan, Swansea en Everton. Dat waren underdogs in hun competitie. De lat ligt hier nu eenmaal hoog. Het publiek en de pers gaan niet juichend op de bank staan voor een simpele zege tegen Gibraltar. Kwalificatie is logisch, zelfs met veel punten en goals.

   

  Ik zou zeggen: daar moet hij toch nog een beetje aan wennen, dat de lat heel erg hoog ligt, dat de verwachtigen hoog zijn en dat het publiek en de pers kritisch zijn. Dat betekent niet dat niet iedereen volop achter de nationale ploeg staat. Maar het is wel een contrast met zijn eigen ongelofelijke optimisme en positivisme.

  Peter Vandenbempt