• home
 • video
 • pas verschenen

  Ondanks alle heisa: "Semiprofessionele refs zorgen voor hoger niveau"

  Verbist

  Scheidsrechterbaas Verbist ziet een positieve evolutie, maar er zijn nog werkpunten.

  Vorig seizoen waren er voor het eerst 8 semiprofessionele refs op de Belgische voetbalvelden. Voor volgend seizoen komen er daar nog eens 2 bij. "Die scheidsrechters leverden allemaal betere prestaties", evalueerde scheidsrechtersbaas Johan Verbist, die wel toegaf dat de invoer van de VAR niet van een leien dakje liep.

  Sinds afgelopen seizoen werken 8 scheidsrechters als semiprof bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De semiprofs kwamen iedere dinsdag en donderdag samen om van elkaar te leren en elkaar te evalueren. Verder werd er intensiever getraind, zowel fysiek als technisch.

  "Trainen in groep is beter dan alleen"

  Door samen te trainen en elkaar te evalueren hebben de semiprofs elkaar naar een hoger niveau getild, vindt scheidsrechtersbaas Verbist.

   

  "We trainen in groep en zo kom je altijd verder dan wanneer je alleen traint. Je pusht elkaar en leert van elkaar. Je wil niet onderdoen voor de andere, waardoor je op fysiek vlak steeds groeit."

   

  "Bovendien bekijk je tijdens de technische sessies beelden van elkaar, maar ook van de UEFA. Zo leer je beslissingen nemen op basis van voorbeelden die je in een match ook kan tegenkomen. Hoe meer je zo'n beelden bekijkt, hoe beter je daarvan wordt."

  "Onderlinge concurrentie is een goede zaak"

  De manier van werken zorgt voor onderlinge concurrentie, wat volgens Verbist een positieve zaak is.

   

  "Je mag goed overeenkomen met mensen, maar zodra je met een klassement zit, kan je niet anders dan competitief te zijn. Iedereen wil bovenaan staan en de beste zijn. Je wil die topmatchen in de play-offs fluiten", aldus Verbist.

   

  Moeilijk seizoen voor Belgische arbitrage

  Het was echter niet allemaal positief voor de scheidsrechters op de Belgische velden afgelopen seizoen. De inbreng van de videoref en het puntensysteem voor de quotering van de scheidsrechters werden serieus op de korrel genomen.

   

  "De Belgische arbitrage heeft een moeilijk seizoen achter de rug, omdat we op korte tijd veel moesten implementeren", zegt scheidsrechtersbaas Johan verbist.

   

  "Zo wogen bijvoorbeeld de ingrepen van de videorefs te zwaar door in de eindafrekening van het puntensysteem voor de refs. Het Referee Office van de KBVB is nu bezig een ander puntensysteem op poten te zetten."

   

  Verbist gaf ook grif toe dat de aanwezigheid van de videoref afgelopen seizoen wellicht een invloed had op de prestaties van de scheidsrechters. 

   

  "Het zou eigenlijk niet mogen, maar ik ben er zeker van dat het bij sommigen een invloed had. Door de videoref word je tijdens een wedstrijd in plaats van erna meteen gewezen op de verkeerde beslissingen die je gemaakt hebt. Tijdens een match weet je al dat je quotering minder zal zijn. Dat neem je voor de rest van de wedstrijd mee."