• home
 • video
 • pas verschenen

  Kroatische voetbalbobo achter tralies voor fraude bij transfer Modric

  Luka Modric in actie bij Real Madrid.

  Nu speelt Modric voor Real Madrid.

  Zdravko Mamic, een van de machtigste mannen in het Kroatische voetbal, werd veroordeeld tot 6,5 jaar cel. Bij gesjoemel met transfers, zoals die van Luka Modric, stak hij bijna 20 miljoen dollar in zijn eigen zak.

  De 58-jarige Mamic stond lang aan het roer bij Dinamo Zagreb en wordt beschouwd als de meest invloedrijke en machtige figuren in het Kroatische voetbal. Volgens de onderzoekers stak hij in 2008 bij de transfer van Luka Modric van Dinamo Zagreb naar Tottenham 7 van de 23 miljoen euro die de Spurs voor de middenvelder betaalden in eigen zak. 

   

  Modric werd als getuige tijdens het proces opgeroepen. Hij legde een verklaring af die Mamic ontlastte, maar liet die daarna wijzigen. De huidige draaischijf van Real Madrid riskeert daarvoor zelf ook nog een vervolging voor meineed. Daar staan straffen tot vijf jaar op. 

   

  In totaal zou Mamic voor zo'n 20 miljoen dollar gefraudeerd hebben en daarvoor moet hij nu dus lange tijd naar de gevangenis. Ook Zoran Mamic, broer van, werd woensdag door de rechter veroordeeld. Hij vliegt vier jaar en elf maanden achter de tralies. Voormalig Dinamo-bestuurder Damir Vrbanovic kreeg drie jaar cel, een belastinginspecteur vier jaar en twee maanden. Geen van de beklaagden was aanwezig bij de uitspraak.