De transferkoorts stijgt bij de Belgen. Wie verkast tijdens WK en wie blijft?

  Elke zomer zijn er hete hangijzers, dat is nu met het WK niet anders.

  Tijdens het EK voetbal in Frankrijk verlieten twee Rode Duivels tijdens het toernooi het basiskamp van de Belgen om een toptransfer af te ronden. Thomas Meunier versierde zijn droomtransfer naar PSG, Michy Batshuayi tekende een contract bij Chelsea. Ook tijdens het WK in Rusland zullen een aantal Belgen met meer dan enkel het WK in hun hoofd zitten. 

  Blijven zo goed als zeker bij hun club:

  Niet alle Rode Duivels leven in onzekerheid. Heel wat belangrijke spelers van onze nationale ploeg hebben nog een contract bij hun club en denken niet aan een vertrek. Kevin De Bruyne en Vincent Kompany (foto) zullen, zonder ongelukken, ook volgend seizoen de kleuren van Manchester City verdedigen.

   

  Hetzelfde geldt voor Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Axel Witsel (Tianjin Quanjian), Romelu Lukaku (Manchester United), Yannick Carrasco (Dalian Yifang), Adnan Januzaj (Real Sociedad) en Youri Tielemans (AS Monaco) bij hun clubs. Dedryck Boyata heeft nog een contract bij Celtic en wil dat graag verlengen.

   

  Ook Thomas Meunier blijft zo goed als zeker bij Paris Saint-Germain. De rechtsachter is er niet altijd zeker van een basisplaats, maar wil toch niet weg. Er was interesse van Manchester United en Juventus, maar bij RTBF bevestigde Meunier niet aan een transfer te denken. "Ik denk er niet aan om de club te verlaten. Ik ben gelukkig bij PSG en ik wil in Parijs blijven."

  Kevin De Bruyne en Vincent Kompany.

  Weten nog niet met zekerheid waar ze zullen spelen (I):

  Een groot deel van de Rode Duivels die er in Rusland bij zullen zijn, weet nog niet bij welke club ze zullen spelen na het WK. Veel spelers flirten met andere (top)clubs en sommigen worden door hun huidige club naar de uitgang begeleid. Een overzicht: 

   

  • Toby Alderweireld (foto) is na volgend seizoen einde contract bij Tottenham Hotspur en verlengde dat contract nog  niet bij de Londense club. Als Tottenham nog iets wil vangen voor zijn centrale verdediger, moet het Alderweireld deze zomer verkopen. Kandidaat-overnemers zijn Manchester United, Barcelona en Juventus.

   

  • Michy Batshuayi is nog altijd eigendom van Chelsea. Hij werd in januari uitgeleend aan Borussia Dortmund, waar hij meteen het mooie weer maakte met enkele belangrijke goals. De Duitse topclub wil Batshuayi maar wat graag permanent overnemen, Chelsea vraagt zo'n 50 miljoen euro.
   
  • Koen Casteels, doelman in het Team van het Jaar in Duitsland, heeft nog een contract tot medio 2021 bij Wolfsburg. Volgens zijn manager gaat er "heel wat veranderen" bij de Duitse club. Arsenal zou interesse hebben, al lijkt een vertrek niet meteen aan de orde.

  Toby Alderweireld.

  Weten nog niet met zekerheid waar ze zullen spelen (II):

  • Thibaut Courtois en Eden Hazard (foto) hebben allebei nog een contract bij Chelsea. Het tweetal wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Real Madrid, al lijkt het vertrek van Zidane als trainer van de Koninklijke vooral Hazard van een overstap naar de Spaanse hoofdstad te houden.
   
  • Mousa Dembélé is net als zijn ploegmakker Toby Alderweireld einde contract in juni 2019. Ook hij verlengde zijn verbintenis met Tottenham nog niet. De Italiaanse topclubs Inter en Napoli houden de situatie goed in de gaten en zouden zich maar wat graag versterken met de balvaste middenvelder.
   
  • Dries Mertens is God in Napels en denkt ook niet aan een vertrek. Toch zijn heel wat ploegen fan van de kleine flankaanvaller. Een transfer is misschien een optie en daar speelt het vertrek van Napoli-coach Sarri ongetwijfeld ook een rol in. De "fans" van Mertens: Tottenham, Arsenal, Manchester United en Schalke 04.
   
  • Thomas Vermaelen was bezig aan een goede reeks bij FC Barcelona voor Nieuwjaar. Hij viel in december opnieuw geblesseerd uit en kwam nadien niet veel meer in actie. De Spaanse topclub trok deze zomer de Colombiaan Yerry Mina aan om centraal achterin te depanneren en is ook nu weer actief op zoek naar een centrale verdediger. Het is dus niet zeker dat Vermaelen ook volgend seizoen bij Barcelona te zien zal zijn.

  Eden Hazard en Thibaut Courtois.

  Kans op vertrek is groot:

  • Nacer Chadli speelde door blessures niet zijn beste seizoen in dienst van West Bromwich Albion. Hij heeft bij de degradant uit de Premier League nog een contract tot juni 2020, maar kan door de degradatie de club verlaten voor 19 miljoen euro. Napoli en Fenerbahçe liggen op de loer.
   
  • Leander Dendoncker heeft zijn laatste wedstrijd in het shirt van Anderlecht gespeeld.  Waar het polyvalente jeugdproduct van paars-wit zijn volgende stappen zal zetten, is nog niet duidelijk. Heel wat clubs hengelen naar zijn diensten. Zo werd zijn naam al genoemd bij onder meer Crystal Palace, West Ham United, Betis en Valencia.

   

  • De wegen van Marouane Fellaini en Manchester United scheiden meer dan waarschijnlijk deze zomer. De middenvelder kreeg een voorstel om zijn contract te verlengen, maar weigerde dat te ondertekenen. Staan te trappelen om Fellaini over te nemen van United: Arsenal, AC Milan en Olympique Marseille.
   
  • Simon Mignolet zat dit seizoen meer dan hem lief was op de bank bij Liverpool. Hij verloor zijn plaats tussen de palen aan Lorius Karius, die dan weer fameus blunderde in de Champions League-finale. Liverpool is actief op zoek naar een nieuwe (eerste) doelman en dus is er voor Mignolet waarschijnlijk geen plaats meer bij de Reds. Napoli en Borussia Dortmund zijn geïnteresseerd in Mignolet.
   
  • Thorgan Hazard  is na een goed seizoen bij Borussia Mönchengladbach grof wild op de transfermarkt. Leicester City, Valencia, Atletico Madrid en Sevilla doen de ronde. De aanvallende middenvelder heeft nog een contract tot 2020, maar lijkt klaar voor een stapje hogerop.

  Simon Mignolet.