• home
 • video
 • pas verschenen

  Verschueren over chemokuur: "Lichaam verdraagt therapie vrij goed"

  "Als je twee keer de Koppenberg kan winnen, zal je dit zal ook overwinnen", was de boodschap van enkele ploeggenoten

  Jolien Verschueren deed reeds mee aan een duatlon, terwijl ze momenteel een chemobehandeling ondergaat

  0 / 0

  Jolien Verschueren werkt gestaag aan haar terugkeer. Bij de 27-jarige veldrijdster werd enkele maanden geleden een kwaadaardige hersentumor vastgesteld. Een operatie volgde. "Nu gaat het behoorlijk goed, maar ik moet nog met een zwaardere chemokuur beginnen. Ik heb nog geen idee hoe mijn lichaam daarop zal reageren", getuigt Verschueren aan Sporza. 

  Verschueren vertelt dat de dokters tevreden zijn over de resultaten die ze nu haalt. "Mijn lichaam verdraagt de therapie vrij goed en ikzelf heb er ook niet zoveel hinder van. Ik zie veel patiënten die enorm vermoeid zijn, terwijl dat bij mij goed meevalt. Ik heb zelfs de moed en energie om nog wat te sporten."

   

  Verschueren heeft zo onlangs meegedaan aan een duatlon waar ze zelfs als tweede eindigde, een bijzonder straffe prestatie. 

  Kwaadaardige tumor

  Het werd een seizoen om snel te vergeten voor de renster van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. Eerst werd ze geveld door een sleutelbeenbreuk, nadien kwam er de diagnose dat er een gezwel in haar hoofd aan het groeien was. Er moest ingegrepen worden.

   

  "Ik wist al jaren dat er iets in mijn hoofd zat en liet het daarom geregeld controleren. Het was schrikken toen de dokters me zeiden dat het gezwel gegroeid was en operatief moest verwijderd worden. Dan weet je dat het ernstig is." 

  Na de opluchting omwille van de geslaagde operatie, kwam er toch snel een nieuwe opdoffer. De tumor bleek kwaadaardig.  "Een eerste chemokuur volgde, die op 22 juni wordt afgerond. Nadien volgen een paar recuperatieweken om daarna nog enkele blokken van afwisselend zware chemobehandelingen en rust te ondergaan."

  "Ik probeer er het beste van te maken"

  Vanuit de ploeg, maar ook daarbuiten, krijgt Verschueren veel steun. "Ik krijg geregeld een kaartje of een mailtje, dat apprecieer ik wel.  Op stage hadden enkele ploeggenoten een  tof muziekje opgenomen.  Daarin zeiden ze me dat als ik twee keer de Koppenberg kan winnen, ik ook dit zal overwinnen."

  Hoe gaat Verschueren mentaal om met deze situatie? "Je hebt het natuurlijk liever anders, maar het is er nu dus probeer ik er het beste van te maken. Een andere keuze heb je niet. Ik ben gelovig, dus ik put daar ook veel steun uit. Die krijg ik ook van mijn familie en directe omgeving en dat geeft wel de kracht om er iedere dag voor te gaan."

  Wanneer Verschueren weer aan crossen kan denken, is nog niet geweten. "Ik heb geen idee hoe ik zal reageren op de zwaardere chemobehandeling. Ik wil dus zeker nog geen voorspellingen doen. Het belangrijkste is nu de behandeling goed te doorstaan."