• home
 • video
 • pas verschenen

  Champions League levert Club Brugge nu al ruim 15 miljoen op

  Er staat heel wat geld op het spel in de Champions League.

  De 32 clubs in de groepsfase van de Champions League, waaronder Club Brugge, zijn nu al zeker van 15,25 miljoen euro. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA dinsdag bekendgemaakt.

  Bovenop het gegarandeerde bedrag van ruim 15 miljoen euro valt er natuurlijk nog flink wat geld de rapen op het kampioenenbal. Een overwinning in de poulefase levert 2,7 miljoen euro op, een gelijkspel 900.000 euro.

   

  Kwalificeert een team zich voor de 1/8e finales, dan komt er 9,5 miljoen euro bij. De ploegen die doorstoten naar de 1/4e finales mogen nog eens 10,5 miljoen euro bijschrijven op hun rekening. In de 1/2e finales komt daar 12 miljoen euro bij. Kwalificatie voor de finale levert 15 miljoen euro op. Het team dat de Beker met de Grote Oren verovert, is nog eens verzekerd van 4 miljoen euro.

   

  Voorts wordt 585 miljoen euro verdeeld volgens een nieuwe ranking op basis van de prestaties van een club in de voorbije 10 jaar in de UEFA-competities en de Europese trofeeën in de prijzenkast (niet beperkt tot voorbije 10 jaar).

   

  Het team helemaal bovenaan op die ranking krijgt zeker al 32 schijven van 1,108 miljoen euro: in totaal 35,46 miljoen euro. Het laagst gerangschikte team krijgt slechts 1 schijf. Verder verdienen clubs uiteraard ook aan tv-rechten. Teams die in de play-offs worden uitgeschakeld, ontvangen elk 5 miljoen euro.

  Contrast met Europa League is groot

  De bedragen in de Europa League zijn meer bescheiden. De 48 clubs die in de poulefase aantreden, ontvangen elk 2,92 miljoen euro. Een zege daarin brengt 570.000 euro op, een gelijkspel is goed voor 190.000 euro.

   

  Doorstoten naar de laatste 32, 16 en 8 levert respectievelijk 500.000, 1,1 miljoen en 1,5 miljoen euro op. Kwalificatie voor de 1/2e finales is goed voor 2,4 miljoen euro. De teams die de finale bereiken, krijgen elk 4,5 miljoen euro. De winnaar van de Europa League ontvangt nog eens 4 miljoen euro.

   

  Ook in de Europa League wordt voortaan een ranking gebruikt om nog eens 84 miljoen euro onder de teams te verdelen.