• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgisch voetbal levert economie bijna 700 miljoen op

  Het Belgische voetbal was in het seizoen 2016-2017 goed voor ruim 3.000 jobs en leverde de economie bijna 700 miljoen euro op. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd in opdracht van de Pro League.

  Audit- en consultancybureay Deloitte berekende dat in het seizoen 2016-2017 voor 935 miljoen euro werd uitgegeven in de economie via het Belgische profvoetbal. Met onder meer honoraria, lonen en diverse clubinkomsten creëerden de Belgische profclubs een toegevoegde waarde aan de Belgische economie van 669 miljoen euro.

   

  Het operationele resultaat van de clubs, gevormd door onder meer tickets, tv-rechten, UEFA-inkomsten, merchandising en sponsoring, bedroeg 316 miljoen en groeide de voorbije jaren met gemiddeld 13%, meer dan het Europese gemiddelde van 8,8%. Daarnaast was het Belgische profvoetbal in 2016-2017 goed voor naar schatting 3.239 jobs, waarvan 1.838 directe (spelers) en een veelvoud aan vrijwilligers.

  97 miljoen aan transfers

  Transfers zijn (weinig verrassend) erg belangrijk in het Belgisch voetbal. In het seizoen 2016-2017 leverden ze de clubs volgens Deloitte 97 miljoen euro opbrengsten op, een viervoud van het resultaat in 2012-2013. Al vijf jaar tekenen de Belgische clubs voor een positief nettoresultaat.

   

  Om te blijven profiteren van transferinkomsten, wordt het belang van een verdere uitbouw van de jeugdwerking onderstreept. Vandaag tellen de profclubs zo'n 11.000 jonge spelers in de gelederen.

  "Hopelijk beseft politiek de maatschappelijke rol van voetbal"

  "Het is toch belangrijk te onderstrepen dat het Belgische profvoetbal niet terug te brengen is tot de toplonen van enkele spelers", benadrukt Pierre François, CEO van de Pro League. "Zonder de clubs zou er niet zoveel economische activiteit zijn. We zijn niet te vergelijken met de chemische industrie, maar bijvoorbeeld wel met de bouw."

   

  Naast het vele geld dat er in het voetbal omgaat, is de sport volgens François ook belangrijk voor het algemeen welbevinden van Jan met de pet. "Voetbal is vaak gespreksonderwerp nummer één. Waar zou het 's morgens op de trein anders moeten over gaan als er geen VAR-discussies zouden zijn? Er zou minder gebabbeld worden", denkt de CEO van de Pro League.

   

  "Hopelijk beseft ook de politiek de belangrijke maatschappelijke rol die het voetbal speelt. Het is alvast een goed teken dat premier Michel op 14 mei tijdens het Gala van de Profvoetballer niet de trofee voor beste speler uitreikte, maar wel de Pro League + Club Gold, een award die de communitywerking van een club beloont."