• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "België zonder Kompany is gewoon een minder goeie ploeg"

  De eerste oefenmatch van de Rode Duivels in de aanloop naar het WK was geen onverdeeld succes: de 0-0 tegen Portugal (en het spel) was ontgoochelend, de blessure van Vincent Kompany verontrustend.

  Gespreksonderwerp nummer 1 na de match was de blessure van Vincent Kompany. Martinez gaf een zeer aangeslagen indruk. Wat de ernst van de blessure vooral lijkt te onderstrepen, is de lichaamstaal van Kompany zelf: even een woordje met de coach en dan meteen naar binnen. Hij was ook al voor het einde van de match het stadion uit. Dat ziet er allemaal niet zo goed uit.

   

  Voor een goeie scan moet je eigenlijk 48u wachten, terwijl morgen de lijst van de 23 al binnen moet zijn bij de FIFA. Die tijd is er dus niet. Het wordt een bijzonder moeilijke beslissing.

  Overstappen naar een viermansdefensie in de topmatchen?

  Als Kompany er niet bij zal zijn, dan zal ik hetzelfde zeggen als 2 jaar geleden voor het EK: België zonder Kompany is gewoon een minder goeie ploeg. Want in het defensieve compartiment is de weelde al niet al te groot.

   

  Een fitte Kompany is onze allerbeste verdediger, iemand van wereldklasse. Hij is ook de leider in de kleedkamer en straalt iets uit op het veld. Het zou een serieuze aderlating zijn.

   

  Dan spreek ik nu niet meteen over de matchen tegen Panama en Tunesië, maar verderop in het toernooi zeker wel. Ook in combinatie met de onzekerheid rond Vermaelen. Over hem zijn de berichten wel goed, maar ook bij hem kan het elk moment verkeerd lopen.

   

  Gisteren op de persconferentie gaf Martinez al een hint: we hebben 4 topverdedigers, die qua leeftijd, ervaring en niveau op hun toppunt zijn: Vermaelen en Kompany, samen met Alderweireld en Vertonghen. De rest komt daar een stuk achter, omdat die vroeger in hun carrière zijn en die stappen nog niet gezet hebben.

   

  Als je geen Kompany en Vermaelen hebt, dan kom je achterin in de problemen, zoals ook op het EK. Dan denk ik dat er tactische aanpassingen zullen komen in de matchen die moeilijk kunnen lopen. Dan zou de driemansverdediging wel eens een viermansverdediging kunnen worden.

  Veelbelovende start overschaduwd door verval nadien

  De spelers zeiden na de match bijna allemaal dat een 0-0 tegen de Europese kampioen toch niet zo slecht is. Eerst een kleine kanttekening: van de 11 namen die de finale in Parijs hebben gespeeld, stonden er gisteren maar 5 aan de aftrap.

   

  Portugal speelde zonder zijn beste 2 spitsen. Ronaldo uiteraard, maar ook André Silva, de vicetopschutter. Het is niet zo moeilijk te voorspellen dat als die 2 erbij waren geweest een van die Portugese kansen er wel was ingegaan. Dan hadden we vandaag een andere analyse gemaakt.

   

  De teneur bij onder meer De Bruyne was: we weten waar we mee bezig zijn. We hebben hard gewerkt, het was de eerste match na een lange periode van inactiviteit,... Zij zien deze match in een lang voorbereidingsproces, dat pas afgerond moet zijn tegen Engeland en daarna.

   

   

  De teneur bij de Belgen was: we weten waar we mee bezig zijn

  Martinez wou graag testen of België onder druk de organisatie kon bewaren. Dat was belangrijker dan frivool voetbal. Daarom waren ze tevreden met een 0-0. Maar er waren wel kansen voor de Portugezen en voor hetzelfde geld stond het 0-1 of 0-2 bij de rust. Of die test dan zo geslaagd is, weet ik ook niet.

   

  De start van de Belgen was nochtans veelbelovend, maar die is helemaal overschaduwd door het verval nadien. Je kunt het tempo laten zakken, maar dan moet je toch de controle houden.

   

  Alles bij elkaar is de balans dus negatief. Wij geloven best dat de spelers zich geen zorgen maken, maar de match op zichzelf was middelmatig tot matig.

  Duivels tonen tegen Egypte en Costa Rica best wél spektakel

  De Rode Duivels hebben met hun 0-0 wel geen zieltjes gewonnen onder de fans. Het protest over Nainggolan viel uiteindelijk nog mee, maar het fluitconcert bij de rust en zeker op het einde was prominent.

   

  De Duivels beschouwen dit als een deel van de voorbereiding, maar de mensen hebben toch betaald voor spektakel. Zij willen zien hoe de Belgen eindelijk eens een prestatie van niveau leveren tegen een topland. Ik kan er mij dus iets bij voorstellen dat de fans ontevreden zijn.

   

  Het lijkt mij dan ook goed dat de Duivels tegen Egypte en Costa Rica wél iets tonen: meer spektakel en ook doelpunten, want tegen Portugal hebben ze voor het eerst in 21 maanden ook niet gescoord. Dat geeft toch te denken.

   

  Peter Vandenbempt