• home
 • video
 • pas verschenen

  Wilmots: "Nainggolan was dit seizoen bij beste drie Duivels"

  Marc Wilmots en Radja Nainggolan

  Wilmots nam Nainggolan mee naar het EK

  Marc Wilmots heeft in een uitgebreid gesprek met de krant Le Soir zijn mening gegeven over de huidige selectie Rode Duivels. Hij ging geen enkel onderwerp uit de weg, al gaf hij geen details over de kritische woorden van Romelu Lukaku en Thibaut Courtois.

  "Heb nooit moeilijkheden ondervonden met Nainggolan"

  Net geen twee jaar geleden, na het EK in Frankrijk, kwam er een einde aan het huwelijk tussen Marc Wilmots en de Rode Duivels. Sindsdien sprak Wilmots niet vaak meer over de nationale ploeg. Tot nu. Te beginnen met het heetste hangijzer, Radja Nainggolan.

   

  "Wat ik van de selectie van 28 spelers vind? Het is bijna dezelfde groep als voor het EK 2016. Er is een verrassing: de afwezigheid van Radja Nainggolan. Voor mij is hij op basis van zijn seizoen een van de beste drie Duivels. Hij moest altijd deeluitmaken van de 23. Dat is mijn advies als ex-bondscoach."

   

  "In 2014 nam ik hem zelf niet mee, dat klopt. Omdat Steven Defour heel de kwalificatiecampagne had gespeeld, een belangrijk doelpunt maakte tegen Schotland en goed speelde tegen Kroatië. Toen ik Nainggolan probeerde tegen Slovakije werd hij bevangen door stress. Ook om die reden koos ik voor de groep die de kwalificatie afdwong."

   

  "Ik heb nooit moeilijkheden met hem ondervonden. In mijn systeem waren er vier spelers (Witsel, Fellaini, Dembélé en Nainggolan) voor twee plaatsen. Dat legde ik hem uit en heeft hij goed begrepen. Hij kwam niet naar de nationale ploeg voor zijn ego, maar voor zijn land. Ik weet dat hij van zijn land houdt."

  "In Italië wordt tactisch het meeste discipline gevraagd"

  Bondscoach Roberto Martinez verklaarde zijn keuze om Radja Nainggolan thuis te laten als een tactische keuze. Marc Wilmots vindt Nainggolan tactisch nochtans niet ongedisciplineerd.

   

  "Of die verklaring steek houdt, moet je zelf maar beoordelen. Maar het zou willen zeggen dat hij in Italië overal kan lopen? Ik denk het niet. Italië is het land waar het meeste tactisch discipline wordt gevraagd en spelers de minste vrijheid krijgen."

  Wilmots over:

  • De kritiek van Romelu Lukaku: "Ik verkies om daar niet op te antwoorden. Hij verwijst naar iets dat gebeurde tijdens twee matchen in oktober 2015 (tegen Andorra en Israël). Ik heb het mijn assistenten gevraagd en niemand weet waarover hij praat. Gaat het over mijn keuze om Depoitre te proberen in de basis? Er wordt veel gesproken over de kritiek van spelers, maar weinig over complimenten van andere spelers."
  • De klacht van vader en zoon Courtois tegen Wilmots: "Dat is in handen van mijn advocaten. Meer heb ik niet te zeggen."
  • De contractverlenging van Roberto Martinez: "Als dat niet was gebeurd, zou men zeggen dat de onzekerheid niet goed is voor de spelers. Kijk naar de campagne die gevoerd werd tegen Waseige in 2002 omdat hij had gezegd dat hij zou vertrekken. De spelers weten nu dat Martinez zal blijven en dat kan misverstanden voorkomen."
  • Mensen die zeggen dat De Bruyne en Hazard niet kunnen samenspelen: "Ik heb me nooit gemoeid in dat debat. Het is evident dat zo'n spelers samen moeten evolueren. Het moet stoppen hen tegen elkaar te zetten. Dat is typisch Belgisch: Henin en Clijsters werden ook tegenover elkaar gezet. We moeten trots zijn zo twee spelers te hebben."
  •  Dries Mertens als diepe spits: "Het Napoli van Sarri speelde altijd over de grond; Dat vraagt veel beweging en combinaties. België is Napoli niet."