• home
 • video
 • pas verschenen

  "Meesterscout" verlaat Anderlecht voor Ajax: "Niets met Coucke te maken"

  Anderlecht ziet ervaren scout Urbain Haesaert terugkeren naar Ajax. Haesaert trekt na 8 seizoenen de deur in Brussel achter zich dicht, maar dat heeft naar eigen zeggen niets met de komst van Marc Coucke te maken.

  Beste transfers? Praet of Bruno

  Ajax kondigde vrijdag de terugkeer aan van "meesterscout" Haesaert. De 77-jarige scout werkte eerder 10 jaar voor de Amsterdammers, maar scoutte de afgelopen 8 seizoenen voor Anderlecht. 

   

  Toen Marc Coucke aantrad als nieuwe voorzitter in Brussel liet die zich ontvallen: "de helft van de scouts doet niets bij Anderlecht", maar die uitspraak heeft niets te maken met zijn vertrek, zegt Haesaert in La Dernière Heure.

   

  "Ik werkte meer dan 12 uur per dag. Op mijn leeftijd wordt dat te veel en bij Ajax krijg ik een lichter programma. Voor de komst van Marc Coucke had ik al gezegd dat ik te veel werk had. Ik heb me geamuseerd de laatste jaren. We hebben goed gewerkt, kijk hoeveel jeugdploegen kampioen werden. Mijn beste transfers? Dennis Praet of Massimo Bruno."  

  "Heb Hazard aangeboden bij Ajax"

  Ajax  reageert verheugd op de terugkeer van "de ontdekker van Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen en Toby Alderweireld, allemaal verdedigers. "Puur toeval", zegt Haesaert. "Ik was altijd een aanvallende trainer. Ik had destijds Eden Hazard ook aangeboden bij Ajax, maar hij was Franstalig en wilde dat niet.”

   

  Haesaert gaat op 1 juli aan de slag in Amsterdam. "Ik ga samen met het hoofd jeugdopleiding en hoofd scouting alle teams ontleden van de U13 tot en met Jong Ajax om te kijken op welke posities we kunnen verbeteren.”

   

  Maar willen jonge Belgen nog wel naar Ajax? "Sommigen wel, sommigen niet”, erkent de scout. ,"Maar Ajax staat nog altijd voor opleiden van spelers. Als ze kiezen voor vervolmaking van hun opleiding dan moeten ze hier zijn. Sommige spelers kiezen voor het geld. Ik zeg dan altijd "kijk wie er op jouw positie speelt en wie er in de schaduw van diegene staat". Waarom zou je voor zo’n club kiezen als je 5 jaar op je beurt moet wachten? Dan kan je toch beter investeren in jezelf?"