• home
 • video
 • pas verschenen

  "Zidane heeft van groep ego's één familie gemaakt"

  Zidane wordt door de spelers op handen gedragen.

  "Er gaat een schokgolf door Madrid." Niemand had het vertrek van Zinédine Zidane bij Real Madrid zien aankomen, ook analist Stef Wijnants niet. "Hij heeft misschien te weinig erkenning gekregen."

  "Ik was even verrast als iedereen", zegt Wijnants. "Niemand wist het. Er stond gisteren een gesprek op het programma tussen Real-voorzitter Florentino Perez en Zidane. Ze zouden bespreken wat er moest gebeuren voor het nieuwe seizoen, maar Zidane heeft daar te kennen gegeven dat hij de club verlaat."

   

  "Ook de spelers vielen uit de lucht. Zidane heeft het pas enkele minuten voor de persconferentie aan zijn spelersgroep verteld. Als je de stroom aan berichten van de spelers op sociale media bekijkt, dan kan je wel stellen dat er een schokgolf door Madrid gaat."

  "Zidane zag het niet helemaal meer zitten"

  "Waarom Zidane vertrekt? Het is onmogelijk om beter te doen", aldus Wijnants. "Het is het einde van een tijdperk. Hij heeft drie keer de Champions League gewonnen, dat heeft geen enkele coach hem voorgedaan. Het is sowieso al moeilijk om een prijs te pakken, maar drie keer op een rij?"

   

  "Na de CL-finale hoorde je al dat Ronaldo nadacht over een vertrek en dat Bale meer wil spelen. Daar moet Zidane een oplossing voor zoeken, maar hij ziet het niet helemaal zitten. Dan is het beter om te vertrekken."

   

  "Guardiola zei na zijn successen bij Barcelona: "Als ik verderga, gaan we elkaar pijn moeten doen." Dat voel je nu ook bij Zidane. Hij heeft misschien te weinig erkenning gekregen en dat speelt mee. Het is opvallend dat hij zelf de regie in handen neemt, dat heeft hij als speler bij Real ook gedaan."

  "Superlatieven te weinig voor nalatenschap Zidane"

  "Toen Zidane werd weggeplukt bij Real Madrid Castilla, het B-elftal van Real, waren alle rapporten slecht. Vooral Ramos en Ronaldo wilden Zidane, want de kleedkamer was een rotzooi. Real had nood aan een people's manager en dat is de Fransman wel gebleken. Hij heeft 9 prijzen gewonnen, dat is waanzin."

   

  "Er zijn superlatieven te weinig om zijn nalatenschap te beschrijven.  Real Madrid is een van de grootste clubs te wereld en dat straalt het ook uit. Als je dan kijkt hoe Zidane op de bank zat: pure klasse. Hij heeft nooit kritiek geuit op de club of de spelers, heeft nooit de confrontatie gezocht."

   

  "Zidane heeft van de supersterren van Real, een groep ego's, één grote familie gemaakt. Dat is toch het grote succes voor Zidane."

  "Zidane zoekt club waar hij warmte voelt"

  "Ik denk niet dat Zidane op zijn 45e definitief zal stoppen, net omdat hij voelt dat hij te weinig erkenning heeft gekregen. Als hij ergens anders aan de slag gaat, zal hij warmte moeten voelen."

   

  "De nationale ploeg is ook een optie als Frankrijk het niet goed zou doen op het WK. Dan zou Zidane bondscoach Didier Deschamps wel eens kunnen vervangen."

   

  "Voor de trainerspost bij Real zijn er kandidaten met hopen. Wenger is vrij na zijn vertrek bij Arsenal, Real-voorzitter Perez is fan van Mauricio Pochettino van Tottenham, maar die heeft net zijn contract verlengd. Het zal een coach moeten zijn die om kan gaan met de vedetten. Je moet geen jonge snaak kiezen, maar iemand met ervaring of iemand die veel heeft bewezen als speler. Scolari en Guti hebben toch de uitstraling van Zidane niet."