• home
 • video
 • pas verschenen

  BK-organisator belooft "slopend" parcours

  Kan Oliver Naesen zijn Belgische driekleur verdedigen?

  Op zondag 24 juni vindt in Binche het BK wielrennen plaats. Het parcours is geknipt voor grote motoren zoals Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet.

  Kasseien en klimmen naar de finish

  De mannen krijgen in Henegouwen een lus van 17,2 km voorgeschoteld. Die moeten ze 13 keer afleggen, de vrouwen doen doen de lus 6 keer aan.

   

  Na de start op de Grote Markt van Binche is er een tweetal kilometer vals plat. Daarna volgt een lange afdaling met onderweg nog wat stijgingsmeters. Een kilometer voor de finish staat nog een beklimming van een halve kilometer kasseien met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4 procent (Rue de la Pépinière) op het menu. Onderweg doet het peloton ongeveer 1.300 meter kasseistroken aan.

  Gilbert, Van Avermaet, Benoot en Wellens

  Op het "erg zware en slopende" parcours verwacht koersdirecteur Jean-Luc Vandenbroucke dat een "sterke renner" zal zegevieren.

   

  "Zeker als het warm wordt, zal het zeer lastig zijn. De kasseiwegen liggen er niet bij zoals in Parijs-Roubaix, maar ze vallen niet te onderschatten", vindt de oud-renner. "De aankomst is dezelfde als die van Binche-Chimay-Binche, op de Grote Markt van Binche."

   

  Vandenbroucke beschouwt Philippe Gilbert en olympisch kampioen Greg Van Avermaet als de favorieten. "Dit jaar zal het WK in Innsbruck geen doelstelling zijn voor hen, want het parcours ligt hen minder. Ze zullen dan ook op de Belgische kampioenentrui mikken. Ook met onder anderen Tiesj Benoot en Tim Wellens houd ik rekening."

  Nummer 5 voor D'hoore?

  Vorig jaar kroonde Oliver Naesen zich in Antwerpen tot Belgisch kampioen. Bij de vrouwen behaalde Jolien D'hoore haar 4e nationale wegtitel. 

   

  Bondscoach Ludwig Willems: "D'hoore kan haar vijfde Belgische titel pakken, maar het is maar de vraag hoe snel ze hersteld zal zijn van haar sleutelbeenbreuk."

   

  "Lotte Kopecky heeft een groot trainingsblok achter de rug in de VS, maar ze heeft gezondheidsproblemen gehad. Verder is Kaat Hannes zeer sterk bezig. Ook Kelly Druyts is terug van weggeweest."

  Jolien D'hoore

  Jolien D'hoore is de titelverdedigster.

  U kunt het BK wegwielrennen in Binche live volgen op Sporza.