• home
 • video
 • pas verschenen

  Martinez: "Oefeninterlands dienen niet om te experimenteren"

  Roberto Martinez stoomt de Rode Duivels klaar voor het WK.

  Bondscoach Roberto Martinez is een week aan de slag met zijn ruime voorselectie voor het WK in Rusland. "Maar ik heb nog geen 23 definitieve namen in mijn hoofd", zei de Spanjaard.

  Roberto Martinez begon zijn persconferentie met een medisch overzicht. "We hebben al een beter idee waar iedereen staat. Vermaelen is momenteel nog niet fit, maar hij werkt hard en we volgen zijn progressie op de voet. Ook Romelu en Jordan Lukaku houden we in de gaten. Voor de rest is iedereen fit."

  Zal dat invloed hebben op de definitieve selectie van de bondscoach? "Ik zal pas na de oefeninterland tegen Portugal de knopen doorhakken. We werken met iedereen op dezelfde manier."

  "Ik heb nog geen 23 namen in mijn hoofd. Ik ben er voor 90 procent uit, maar er blijft nog 10 procent over waarover ik niet voldoende informatie heb."

  Martinez: "Iedereen op dezelfde tactische pagina krijgen"

  Zal Martinez enkele spelers die zich moeten bewijzen voor de leeuwen gooien tegen Portugal, zoals Matz Sels of Koen Casteels? "We bereiden ons voor op een WK, we spelen de oefenwedstrijden niet om een derde doelman te kiezen."

  "We hebben nu vooral nood aan tactische duidelijkheid. Elke speler werkt op een andere manier bij zijn club, maar nu moeten we iedereen op dezelfde tactische pagina krijgen voor Rusland."

  "Het moet voor iedereen duidelijk zijn wat we doen in balbezit en wat bij balverlies. Tegen Portugal, Egypte en Costa Rica stomen we ons klaar voor de groepsfase van het WK. De oefeninterlands dienen niet om te experimenteren, wel om te tonen wat we de voorbije jaren geleerd hebben."

  Portugal zal wel zonder sterspeler Ronaldo starten en Egypte moet het zonder scherpschutter Mo Salah doen, een streep door de rekening van de bondscoach? "Neen, Portugal heeft het EK ook gewonnen zonder Ronaldo. Ze zullen brengen wat we nodig hebben."

  Martinez: "We gebruiken drie groepswedstrijden om te groeien"

  Roberto Martinez heeft zijn blik star gericht op de groepsfase, maar wat is zijn ambitie? "We gaan de drie groepswedstrijden gebruiken om te groeien in het toernooi en daarna bekijken we het stap per stap. De spelers zijn het in elk geval gewoon om de hoge verwachtingen te dragen."

  "Op internationaal niveau heb je geen foutenmarge. In een clubcompetitie heb je nog 40 speeldagen om een fout recht te zetten, maar internationaal kan dat niet. De verwachtingen zijn groot, maar we slijpen de winnaarsmentaliteit in de groep."

  "Wie de grootste uitdagers zijn? Landen die het WK al eens hebben gewonnen, hebben vaak een psychologisch voordeel: Argentinië, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Brazilië... Maar daar houden we niet te veel rekening mee."

  Martinez: "Nainggolan selecteren zou grote vergissing geweest zijn"

  Bondscoach Martinez moest nog één netelige vraag pareren over Radja Nainggolan. "Ik begrijp de discussie over Radja. Het was een moeilijke keuze, maar het is mijn taak om niet-populaire beslissingen te maken."

  In een interview met Proximus Sports beet de Spanjaard net iets harder van zich af. "Het zou makkelijk zijn om 23 namen te selecteren die iedereen verwacht. Maar dan stel je vast dat die spelers niet presteren zoals we het willen", zei Martinez.

  "Ik beslis op basis van informatie die we de voorbije twee jaar hebben vergaard, niet op basis van de laatste drie weken. Het zou veel makkelijker geweest zijn om een andere beslissing te nemen, maar dat zou uiteindelijk een grote vergissing geweest zijn."

  "Ik kijk niet naar namen, maar naar de rol die ze in de nationale ploeg kunnen vervullen. Leuk of niet: er zijn altijd spelers die een WK-ticket verdienen, maar de selectie niet zullen halen."