• home
 • video
 • pas verschenen

  Hellebaut: "Europees record is leuke motivatie voor Thiam om in zevenkamp te blijven"

  Nafi Thiam won voor tweede jaar op rij in Götzis.

  Nafi Thiam won niet alleen de meerkamp in Götzis, ze zette ook een wereldrecord neer door in de zevenkamp over 2,01 meter te springen. "Daar kunnen zelfs nog wat centimeters bij", denkt Tia Hellebaut, met 2,05 nog altijd Belgisch recordhoudster in het hoogspringen.

  "In het hoogspringen kunnen er zeker nog centimeters bij"

  Tia Hellebaut was net als heel wat landgenoten onder de indruk van de prestaties van Nafi Thiam. Vooral in het hoogspringen presteerde ze verbluffend. "Tot en met deze winter sprong ze vooral op kracht en ik heb nu gezien dat er technisch heel veel vooruitgang geboekt is. Haar aanloop is helemaal veranderd. Op deze manier zal ze haar potentieel in het hoogspringen beter kunnen benutten."

  "Ze heeft door die nieuwe techniek nu al 3 centimeter vooruitgang geboekt. Als ze zo blijft springen, kunnen er nog wel wat centimeters bijkomen. Ik denk dat het einde nog niet in zicht is met die 2,01 meter. Als er een iemand is die mijn Belgisch record kan verbeteren, dan is het Nafi."

  Moet ze dan binnenkort alles op het hoogspringen zetten, net als Hellebaut deed in haar carrière? "Dat zal er ook wat van afhangen hoe graag ze de meerkamp nog doet. En wat haar potentieel daar nog in is. Het Europees record was heel dichtbij, dus dat is misschien wel een leuke motivatie om nog even in de meerkamp te blijven. Misschien kan ze dat eerst verbeteren voor ze eventueel naar het hoogspringen gaat. Ze heeft een luxeprobleem. Ze is in beide heel erg goed, dus is het niet makkelijk om te kiezen."

  "Thiam heeft zeker het potentieel voor het Europees record"

  In het speerwerpen liep het minder voor Thiam met een worp van 47,20 meter. Ook daar gebruikte ze een nieuwe techniek. "Ik denk dat ze inderdaad een andere techniek nodig had. De voorbije jaren heeft ze een paar keer last gehad van haar elleboog, dus het zal daar wel mee te maken hebben."

  "Het is altijd een risico om van techniek te veranderen. Dat slaat niet altijd meteen aan. Maar als het lukt, zal het heel goed zijn."

  "Of ze het Europees record nog zal breken? Het is jammer voor haar dat het nu niet gelukt is. Ze heeft zeker het potentieel om het te doen. Als ze het wil halen, zullen alle puzzelstukjes eens op de juiste plaats moeten vallen."