Chinees Chen Aisen is de keizer van het 10 meter-platform

  De Chinese duiker Chen Aisen heeft zich tot absolute keizer gekroond van het 10 meter-platform in Rio. Na winst in het synchroonduiken is hij nu ook de beste in de individuele sprong.

  Opvallende afwezige in het Maira Lenk Aquatic Centre voor de 10m-duikfinale was de Britse wonderboy Tom Daley. Daley, die in Londen nog goed was voor de bronzen medaille, stelde teleur in de halve finale met een 18e en laatste plaats.

   

  Wie wel hoge ogen gooide tijdens de halve finale, was de Chinees Chen Aisen. Nadat hij vorige week al goud had veroverd in het synchroonspringen vanaf 10 meter, plaatste Aisen zich als beste duiker voor de finale.

   

  In die eindstrijd was Aisen opnieuw buiten categorie. Hij liet de ene na de andere knappe sprong optekenen en behaalde een puntentotaal van 585,30.

   

  Daarmee eindigt de Chinees met een straatlengte voorsprong op German Sanchez (532,70 punten) uit Mexico. De Amerikaan David Boudia (525,25) kon zijn olympische titel niet verlengen en moest vrede nemen met het brons.

   

  In Rio domineerde China de duikcompetitie. Enkel vanaf de 3m-plank bij de mannen pakte het geen olympische titel. Groot-Brittannië veroverde toen verrassend het goud en doorprikte de Chinese hegemonie.