• home
 • video
 • pas verschenen

  Tip van Van Kers voor Belgisch basketbal: "Veel meer individueel trainen"

  Lucien Van Kersschaever bij de uitreiking van zijn trofee.

  Lucien Van Kersschaever is op de Pro Basketball Awards onderscheiden met een Lifetime Achievement Award. "Ik ben er zeer trots op", zegt de legendarische ex-coach, die in een interview met Sporza achteraf hamerde op het belang van meer individuele begeleiding.

  Lucien Van Kersschaever (79) maakte grote sier als coach van Racing Mechelen en Oostende. Hij ging er in zijn carrière prat op werkdagen van gemiddeld 16 uur te presteren.

  Voor zijn loopbaan kreeg "Van Kers" dinsdagavond op het gala van de Belgische basketbalwereld een Lifetime Achievement Award.

  "Dit is een heel grote eer. Ik ben zeer trots. Niet op wat ik alleen verwezenlijkt heb, maar op wat we allemaal samen gerealiseerd hebben in het basketbal", zegt Van Kersschaever aan Sporza.

  "Eerst individueel trainen, daarna pas als ploeg"

  De wijze Van Kers heeft heel wat watertjes doorzwommen en is dus de man bij uitstek om tips te geven die ons basketbal vooruit kunnen helpen.

  Van Kers: "Er wordt tegenwoordig te veel als ploeg getraind. Maar als je traint als ploeg, moet je eerst voor zorgen dat al je individuele spelers daar klaar voor zijn. Dat is niet altijd het geval."

  "Bepaalde talentvolle spelers zijn gewoon niet klaar om op het hoogste niveau te spelen, die moet je dus eerst en vooral individueel begeleiden."

  "Wij trainden indertijd bij Racing Mechelen 70% individueel en 30% als ploeg. Dan moet je vroeg aan je seizoen beginnen met je trainingen. Wij begonnen op 1 augustus: 3 keer per dag individueel, daarna pas als ploeg. Dat zie ik vandaag niet meer."

  "Je kunt dat nochtans snel veranderen. De spelers zijn het probleem niet, het probleem is diegene die met die spelers werkt. Dat moet verbeteren."

  "Ik kan niet zomaar één speler noemen"

  Wie is de beste Belg waarmee Van Kers werkte? "Ik heb met veel Belgen gewerkt die zeer goed geworden zijn. Ik kan er niet zomaar eentje noemen. Het werk dat ik met Rik Samaey, Eric Struelens, Tomas van den Spiegel, Christophe Beghin en nog anderen deed, daar blik ik met veel genoegen op terug."

  "Net als op een speler als Dirk Snijders, die uit provinciale kwam. Hij kwam in Mechelen aan en schopte het tot de nationale ploeg... Danny Herman en Jacques Stas: ineens beschikte ik over twee ongelofelijke guards. Dat zijn allemaal dingen waar ik enorm trots op ben."

  "Ik ben zeer trots op wat we met Racing Mechelen gedaan hebben. We hebben Europees geschitterd. Ook de periode bij Oostende was fantastisch. Onder Rudolf Vanmoerkerke maakten we een nieuwe start met spelers als Ralph Biggs, JR Holden, Gerrit Major, Tomas Van den Spiegel, Doum Lauwers... Dat waren allemaal jonge spelers die op hoog Europees niveau gespeeld hebben."

  Kris Meertens spreekt met Van Kers: