• home
 • video
 • pas verschenen

  Hamilton veegt 0 weg, Vandoorne is 9e, Red Bulls maken het bont

  De crash tussen Ricciardo en Verstappen.

  Lewis Hamilton (Mercedes) heeft in Azerbeidzjan zijn eerste zege van het seizoen geboekt na een tumultueuze race. Stoffel Vandoorne (McLaren) eindigde als 9e en reed dus in de punten. Red Bull-rijders Verstappen en Ricciardo knalden elkaar uit de race.

  Vettel domineert de beginfase

  De wedstrijd in Bakoe begon uitermate spectaculair. De Rus Sirotkin zocht een gaatje waar er geen was en veroorzaakte het eerste incident van een bewogen race. Ook Fernando Alonso kwam in het tumult even in de problemen, maar kon voortrijden.

   

  Stoffel Vandoorne nam de problematiek met beide handen dankbaar aan en schoof in alle rust op van 16 naar 11. Vooraan zette Vettel de toon, voor Hamilton, Bottas en Red Bull-ploegmaats Ricciardo en Verstappen.

   

  Het waren die laatste 2 die elkaar na een tijdje het leven zuur begonnen te maken. Bij het verlaten van een bocht tikte Verstappen de zijkant van Ricciardo aan: de toon was gezet.

   

  Terwijl Vettel zijn voorsprong op Hamilton na een verkeerd remmanoeuvre van de Brit plots van 4 naar 8 seconden vergroot zag, legde Bottas zijn kaarten op tafel. Toen Hamilton de pits inreed, begon Bottas de eerste stelling van Vettel te bestoken. Na een bandenwissel van Vettel nam de Fin van Mercedes zelfs de leiding over.

  Het venijn zat (weer) in de staart

  De tijd tikte weg en de wedstrijd verloor met een machtig rijdende  Bottas gaandeweg aan spankracht. Daar moeten we verandering in brengen, dachten Verstappen en Ricciardo. Vanuit het niets knikkerden ze elkaar uit de race. Ricciardo tikte Verstappen op een recht stuk achteraan aan: einde wedstrijd voor beiden.

   

  De safety car moest nogmaals orde in de chaos scheppen. Toen alles opgeruimd was, waren er nog 4 rondjes over. Bij de herstart viel Vettel meteen de leidersplaats van Bottas aan, maar dat pakte verkeerd uit voor de Ferrari-rijder, die terugviel naar plaats 4. 

   

  Bottas leek gewonnen spel te hebben, maar kreeg net voor het einde de kous op de kop nadat hij over een achtergebleven stukje carbon gereden was. Zijn rechterachterband lag aan flarden, waardoor Hamilton onverwacht de overwinning in zijn schoot geworpen kreeg.

   

  In de achtergrond maakte Vandoorne, die in de laatste gelederen verzeild geraakt was, nog wat plaatsen goed, wat onze landgenoot uiteindelijk de 9e plaats en 2 WK-punten opleverde. Aan de kop van het klassement voert Lewis Hamilton nu het hoge woord. Met 70 punten heeft de Brit er 4 meer dan Sebastian Vettel.

    RIJDER TEAM TIJD
  1. Lewis Hamilton (GBr) Mercedes  in 1u43'44"291
  2. Kimi Räikkönen (Fin) Ferrari  op 2"460 
  3. Sergio Perez (Mex) Force India  4"024 
  4. Sebastian Vettel (Dui)  Ferrari  5"329 
  5. Carlos Sainz (Spa) Renault  7"515 
  6. Charles Leclerc (Fra) Sauber  9"158 
  7. Fernando Alonso (Spa)  Mclaren  10"931 
  8. Lance Stroll (Can) Williams  12"546 
  9. Stoffel Vandoorne  McLaren 14"152 
  10. Brendon Hartley (NZl) Toro Rosso  18"030 
  11. Marcus Ericsson (Zwe)  Sauber  18"512
  12. Pierre Gasly (Fra)  Toro Rosso  24"720 
  13. Kevin Magnussen (Den)  Haas  30"663