• home
 • video
 • pas verschenen

  Hamilton triomfeert in Spanje, pech nekt Vandoorne

  Lewis Hamilton won al voor de derde keer in Spanje.

  Lewis Hamilton heeft zijn leidersplaats in het WK verstevigd dankzij zijn overwinning in de GP F1 van Spanje. Stoffel Vandoorne moest zo'n 20 rondjes voor het einde zijn McLaren aan de kant zetten. "Ik had een probleem met de versnellingsbak", vertelde de Belg na de race.

  Tumultueuze start gooit race niet overhoop

  De rode lichten waren amper gedoofd en de safetycar moest al de baan op in Barcelona. Romain Grosjean verloor de controle over zijn auto en begon te tollen. Iedereen deed zijn stinkende best om het gevaarte te ontwijken, maar dat was onmogelijk voor Hulkenberg en Gasly.

   

  Na zes seconden moesten de rijders dus al op de rem gaan staan en het duurde een eeuwigheid voor de baan weer vrij was. Lewis Hamilton, die vertrokken was vanaf de polepositie, liet zich niet verrassen bij de herstart en snelde er als een pijl uit een boog vandoor in zijn Mercedes.

   

  Vandoorne wist ook al snel dat het opnieuw een inhaalrace zou worden voor hem. Na de start liet de Belg zich helemaal naar buiten drummen. Hij miste zijn bocht en was zo plots 14e. Tot overmaat van ramp kreeg hij ook nog een tijdstraf van 5 seconden omdat hij langs de verkeerde kant van een paaltje was geglipt.

  Auto laat Vandoorne in de steek, Ferrari misrekent zich

  Er zouden nog drie rijders de finish niet halen. Kimi Räikkönen (Ferrari) en Esteban Ocon (Force India) moesten hun auto parkeren door motorpech en op 18 rondjes van het einde was het ook prijs voor Stoffel Vandoorne. Zijn McLaren verloor plots alle power door een probleem met de versnellingsbak en zo zou de Belg voor het eerst dit seizoen de finish niet halen.

   

  Zijn ploegmaat Fernando Alonso deed het voor eigen publiek toch een stuk beter. Hij graaide met zijn achtste plaats opnieuw wat WK-punten mee. Vooraan was er niets te doen aan de autoritaire Hamilton. Zijn Mercedes vloog veel te snel over de baan voor de concurrentie.

   

  Voor de dichtste ereplaatsen kregen we wel strijd. Sebastian Vettel werd tijdens de virtuele safetycar naar de pits geroepen, maar dat was een verkeerde strategie van Ferrari. Hij liet Max Verstappen zo voorbij glippen en kon de Nederlander nooit meer inhalen.

   

  Verstappen, die tijdens de virtuele safetycar toch weer even domweg een concurrent aantikte, reed met een kapotte voorvleugel naar een podiumplek. Vettel verliest in de WK-stand heel wat terrein op leider Lewis Hamilton.

  Vandoorne: "We hadden geen snelheid op het rechte stuk"

  De race van Vandoorne zat er sneller op dan gehoopt. "Ik had een probleem met mijn versnellingsbak. In de laatste ronde die ik reed, had ik in bocht tien al een probleempje en op het rechte stuk is alles dan stilgevallen. Het was een jammer einde van de wedstrijd. Onze updates hebben er totaal niets mee te maken."

  "Ik had een goeie start, maar in de eerste bocht gingen veel auto’s heel wijd, gingen er auto's van de baan en moest ik auto’s ontwijken. Zo ben ik dan veel plaatsen verloren."

  Vandoorne dook als laatste de pits in. "We wilden een groot bandenverschil maken met de andere rijders want onze race zou op het einde beslist worden. Maar voorbijsteken was heel moeilijk vandaag. Ik had geen snelheid op het rechte stuk en zelfs met DRS was het moeilijk om iets dichter te komen bij sommige auto’s. Het zou sowieso moeilijk geweest zijn om nog veel plaatsen op te schuiven."

  Nu volgt de Grote Prijs van Monaco. "Dat parcours ligt ons beter. We zullen weer nieuwe updates gebruiken, dus hopelijk kunnen we daar het potentieel van onze wagen toch tonen."

    RIJDER TEAM TIJD
  1. Lewis Hamilton (GBr) Mercedes in 1u35'29"972
  2. Valtteri Bottas (Fin) Mercedes  op 20"593
  3. Max Verstappen (Ned) Red Bull  26"873
  4. Sebastian Vettel (Dui) Ferrari  27"584
  5. Daniel Ricciardo (Aus) Red Bull  50"058
  6. Kevin Magnussen (Den) Haas  1 ronde
  7. Carlos Sainz Jr (Spa) Renault  "
  8. Fernando Alonso (Spa) McLaren  "
  9. Sergio Perez (Mex) Force India  2 rondes
  10. Charles Leclerc (Mon) Sauber  "
  11. Lance Stroll (Can) Williams  "
  12. Brendon Hartley (NZe) Toro Rosso  "
  13. Magnus Ericsson  (Zwe) Sauber)  "
  14. Sergej Sirotkin (Rus) Williams  3 rondes
    Stoffel Vandoorne McLaren DNF
    Esteban Ocon (Fra) Force India DNF
    Kimi Räikkönen (Fin) Ferrari DNF
    Romain Grosjean (Fra) Haas DNF
    Pierre Gasly (Fra) Toro Rosso DNF
    Nico Hülkenberg (Dui) Renault DNF