• home
 • video
 • pas verschenen

  "Beste basis in jaren, de vraag is hoe zich dat vertaalt in wedstrijden"

  Thomas Van der Plaetsen.

  Thomas Van der Plaetsen test dit weekend zijn lichaam in Götzis, waar het kruim van de meerkampers elk jaar van jetje geeft. Sporza zocht onze landgenoot op voor een interview. "In de zomer moet een medaille op het EK de bedoeling zijn, maar laat ons eerst Götzis afwachten en zien wat de werkpunten zijn", zegt Van der Plaetsen.

  "2017 was zeker geen goed jaar. Tegenvallend is zelfs een understatement. Het is volledig in het water gevallen, met op het einde van het seizoen een knieoperatie", blikt Van der Plaetsen eerst terug op wat geweest is.

  "Het was vechten, machteloos sputteren om toch nog iets van het jaar te maken. Ik had gehoopt om de goede vorm van Rio 2016 mee te nemen in 2017, maar dat viel in het water. Zo kwam er weer achterstand in mijn carrièreplanning."

  "De problemen met mijn knie zijn nu wel helemaal van de baan. Ik heb al maanden goed kunnen doortrainen en heb meer werk kunnen verzetten dan de vorige jaren, dat is een goed teken."

  "Ik train heel veel in Zuid-Afrika, omdat ik me daar een beetje kan afzonderen in een mooi land waar het altijd goed weer is. Meerkamp is een heel zware sport, zo is de hardheid van de trainingen wat minder frustrerend en kan ik mijn hoofd fris houden." 

  "Qua basis zit ik momenteel misschien wel op mijn beste niveau van de afgelopen jaren. De vraag is nu hoe zich dat vertaalt in wedstrijden."

  Tweet van 29 april:

  "Persoonlijk record in polsstokspringen"

  Götzis wordt een eerste belangrijke test voor Van der Plaetsen. 

  "Ik heb weinig referentiepunten. Een training is niet vergelijkbaar met een wedstrijd. In het polsstokspringen heb ik vorige week een persoonlijk record gesprongen. Dat is hoopgevend, maar het is afwachten hoe de springnummers en werpnummers onder adrenaline zullen verlopen."

  "In Götzis, het officieuze WK, is alles gericht op de meerkamp, het is dus ideaal om te kijken welke punten na zes maanden training gefinetuned moeten worden. De concurrentie is er altijd heel sterk. Cadeaus hoef je er niet te verwachten." 

  "Ik moet me in Götzis plaatsen voor het EK, maar daar ben ik op zich niet zo mee bezig. De limiet ligt rond 7.950 punten. Als ik gezond ben, raak ik altijd wel boven 8.000 punten. Maar met die score ben ik niet bezig. Daar heb ik geen stress voor."

  Tweet van afgelopen zondag:

  "Meer volume in de werpnummers"

  "Als regerend Europees kampioen wil ik in augustus sowieso niet voor niets afzakken naar Berlijn. Ik wil verdedigen wat ik kan, al is het volgens mij een heel sterke lichting dit jaar. Wereldkampioen Kevin Mayer, een Fransman, en de top 3 van het afgelopen WK waren drie Europeanen."

  "Het valt dus af te wachten wat de prestaties van de anderen zijn. Maar als ik gezond blijf en dit seizoen goed verloopt, dan kan ik een podiumplaats verdedigen. Ik wil zo hoog mogelijk scoren. Een medaille moet altijd de bedoeling zijn. Maar laat ons beginnen bij Götzis en kijken wat de werkpunten zijn."

  "Dit jaar is overgangsjaar"

  Van der Plaetsen behaalde op de Olympische Spelen in Rio 8.332 punten. In welke mate is het een doel om dat scherper te stellen? "Het is voor verbetering vatbaar. Dit jaar is een overgangsjaar na die grote knieblessures. Mijn coach wil toewerken naar het WK 2019, de Spelen 2020 in Tokio en het WK daarna. Dat zijn drie belangrijke jaren."

  "Ik wil meer volume in de werpnummers om toch wat bagage te hebben voor de volgende jaren. Ik denk dat als ik fit op een groot kampioenschap kom, dat er een kans is dat ik mijn persoonlijk record kan aanscherpen."

  "Het begint bij de loopnummers. Ik heb na mijn ziekte nooit meer een seizoen gehad waarin ik voldoende kon werken om opnieuw op dat niveau te raken. Ik wou mijn energie vooral in technische disciplines steken. Het lopen en de krachttraining werden naar de achtergrond geschoven."

  "Daar wil ik veel vooruitgang maken. Ook in de werpnummers. In Rio had ik veel last van mijn elleboog, bij het kogelstoten bleef ik 2 meter onder mijn persoonlijke record. Dus daar is er veel verbetering mogelijk. Ook het discuswerpen en speerwerpen lijken een pak verder te gaan op training."

  Tweets van maart:

  "Als atleet en mens is er veel veranderd"

  Vier jaar geleden kreeg Van der Plaetsen te horen dat hij teelbalkanker had. "Als atleet en mens zijn er veel dingen veranderd. Ik vergelijk nog veel met wat ik daarvoor kon, zeker op de loopnummers. Daar kom ik nog altijd niet in de buurt van wat ik ooit kon. Dat is frustrerend, maar omstandigheden veranderen. Ik denk dat er een kans bestaat dat ik ooit weer op dat niveau kom."

  "Persoonlijk heeft het me heel hard verrijkt. Ik laat het slechte achter en neem het goede mee. Ik geef nog altijd voordrachten over hoe je het leven weer op de rails kan krijgen. Hoe omgaan met tegenslag. Mensen kunnen die boodschap gebruiken. Ik kan als jonge persoon een fris inzicht brengen in wat ze in zo’n situatie kunnen doen."

  Een tweet van maart: