• home
 • video
 • pas verschenen

  Blatter: "Sarkozy vroeg Platini om voor Qatar te stemmen"

  Sepp Blatter en Nicolas Sarkozy in 2008.

  0 / 0
  Sepp Blatter moet al enkele jaren toekijken vanaf de zijlijn. In zijn boek "Mijn waarheid", dat morgen verschijnt, wijst de ex-FIFA-voorzitter met een beschuldigende vinger naar de voormalige president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, als het WK 2022 in Qatar ter sprake komt.

  Blatter over Sarkozy en Qatar: "Ik had er niks mee te maken"

  Morgen komt het boek van Sepp Blatter "Mijn waarheid" uit. Daarin komt hij onder meer terug op de toewijzing van het WK voetbal in 2022.

   

  "In het Uitvoerend Comité van de FIFA was er consensus dat het WK 2018 in Europa zou plaatsvinden en vier jaar later was Noord-Amerika aan de beurt. De Verenigde Staten waren de enige kandidaat uit Noord-Amerika, maar het WK ging toch niet naar de VS", zegt Blatter.

   

  "De reden was een politieke interventie van Nicolas Sarkozy, op dat moment president van Frankrijk. Hij heeft toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini gevraagd, niet geëist, om te stemmen voor Qatar."

   

  Blatter beschrijft in zijn boek een cruciale lunch met Sarkozy, de Qatarese delegatie en Platini. "Het was een commerciële en economische overeenkomst. Ik had er zelf niets mee te maken."

  "Alles is veranderd toen Sarkozy het vroeg aan Platini"

  Volgens Blatter had de overeenkomst belangrijke gevolgen: eerst was er de lunch, daarna kocht Qatar dure militaire en civiele vliegtuigen van Frankrijk en niet veel later kwam PSG in Qatarese handen. 

   

  "Die deals hadden natuurlijk ook kunnen gebeuren zonder de betrokkenheid van het voetbal en dan was het WK 2022 naar de VS gegaan. Maar alles is veranderd toen Sarkozy aan Platini en zijn volgelingen om voor Qatar te stemmen."

   

  "Ik weet dat, omdat Platini me kort daarna belde om te zeggen dat het er niet goed uit zag voor de VS. Platini en zijn volgelingen hadden 4 stemmen. Als die naar de VS waren gegaan, dan zou het WK hebben plaatsgevonden in de VS."

  Sepp Blatter was van 1998 tot 2015 voorzitter van de FIFA. De Zwitser werd geschorst na beschuldigingen van corruptie en zit op dit moment een schorsing van zes jaar uit. 

  Bekijk het interview met Blatter