• home
 • video
 • pas verschenen

  "Beslissing van Martinez over Nainggolan is symbool van leiderschap"

  Roberto Martinez in betere tijden met Radja Nainggolan.

  0 / 0
  Roberto Martinez negeert Radja Nainggolan zonder pardon in zijn WK-selectie. Daarmee krijgt de Belgische bondscoach zowat de hele natie over zich heen. Professor Jesse Segers en ex-topcoach Dominique Baeyens benaderen de beslissing van Martinez met een theoretische bril.

  "Martinez is geschoold om zich eufemistisch uit te drukken"

  Jesse Segers is professor Leiderschap en Organisatiegedrag aan de Antwerp Management School. Vanuit de theorie kadert hij de beslissing van Roberto Martinez in een context van leiderschap.

   

  "Ik vind de niet-selectie van Radja Nainggolan een symbool van leiderschap. Als expert vind ik dit interessant om te zien. Eén van de belangrijkste leiderschapstheorieën is dat een leider de opdracht heeft om de olifant in de kamer te benoemen en dus eigenlijk mensen ontgoochelt op het tempo dat ze aankunnen."

   

  "In dit geval was er grote druk op Roberto Martinez om Nainggolan mee te nemen naar het WK. Maar Martinez gaat tegen die druk in, omdat hij een andere visie heeft en daarin gelooft. Dat is een teken van leiderschap en dat vraagt enig lef."

   

  Zou het ook een teken van leiderschap kunnen zijn om Nainggolan, ook al botert het niet meteen op persoonlijk vlak, toch in te passen in de selectie? Segers: "Dat is een alternatieve manier om naar de zaak te kijken. Maar: de tactische overweging van Martinez is één overweging. Dat zal dus maar deels de waarheid zijn."

   

  "Er is ook nog een andere waarheid die Martinez niet meteen kan benoemen, namelijk wat er in de kleedkamer gebeurt. Als Martinez daar toch over zou spreken, creëert hij veel psychologische onveiligheid voor de andere spelers. Martinez is uiteraard diplomatisch genoeg geschoold om zich eufemistisch uit te drukken, maar een goeie verstaander weet dat er meerdere redenen achter zijn beslissing schuilen."

  "Als leider krijg je in het begin zelden applaus"

  "Martinez hanteert de filosofie van gedeeld leiderschap", gaat Jesse Segers voort. "Daarbij is het delen van gedeelde waarden belangrijk. Nainggolan blijkt niet altijd de waarden te volgen waar de groep voor staat en dan zegt Roberto Martinez: het geheel is belangrijker dan de onderdelen."

   

  "Een leider heeft de opdracht om moeilijke beslissingen te nemen en een lijn aan te houden. Ik vind het trouwens zeer moedig dat Martinez naar Rome gevlogen is om persoonlijk met Nainggolan te gaan praten."

   

  "Ook niet vergeten: je krijgt als leider zelden applaus in het begin. Om een heel extreem voorbeeld te geven: leiders als Martin Luther King en Mahatma Ghandi zijn vermoord. Dat is van een andere orde uiteraard, maar als we het WK zouden winnen, zal iedereen de zaak-Nainggolan snel vergeten zijn."

   

  Maar wat als het faliekant afloopt in Rusland? Segers: "Dan wordt het heel spannend. Dan zal het systeem zich tegen Martinez keren. Hoewel, de KBVB heeft zijn contract vorige week verlengd. Dat zal Martinez ook wel voor een stuk geholpen hebben, want de mensen van de KBVB zullen wellicht vooraf ook wel op de hoogte geweest zijn over Martinez' beslissing over Nainggolan."

  Topcoach Paul Van den Bosch op Twitter:

  Baeyens: "Ik vind dat er buitenbeentjes moeten zijn"

  Dominique Baeyens heeft een boek geschreven over coaching: "Coachen met gezond verstand". De voormalige top- en bondscoach in het volleybal kaart daarin onder meer het fenomeen van de zogeheten "bad boys" aan. 

   

  "Je hebt sowieso buitenbeentjes in je team. Ik vind dat die er moeten zijn, want ze zorgen voor een zekere diversiteit. Als je te veel hetzelfde soort spelers rondlopen hebt, bestaat het gevaar dat je voorspelbaarder wordt en de scherpte wat verdwijnt", zegt Baeyens.

   

   

  "Maar je mag dat ook niet romantiseren, want bad boys kunnen je team verscheuren. Als dit soort spelers geen prominente rol krijgt in een team of zelfs helemaal geen rol, dan creëer je een situatie die kan ontsporen. Dan is dat dus een argument om die speler niet te selecteren."

   

  "Ik kan me niet uitspreken over het specifieke geval van Radja Nainggolan, omdat ik die situatie onvoldoende ken, maar in het algemeen kun je zeggen dat dit soort spelers zich onderscheidt van de rest van de groep. Het zijn spelers die zich moeten kunnen bewijzen. Het zijn mensen die door een muur gaan vanaf het moment dat ze meegaan in je verhaal."

   

  "Daar moet je op een bepaalde manier leren mee omgaan. Dat wil niet zeggen dat je uitzonderingssituaties moet creëren. Je moet ze proberen voor je team te winnen. Maar het zijn spelers die energie vreten, dat is duidelijk. Je moet er meer mee bezig zijn dan de rest. Dat is niet altijd eenvoudig, want dat is energie die je niet aan de rest van het team kunt geven."

  "Je mag niet alleen afgaan op individuele kwaliteiten"

  "Het hangt er ook vanaf hoe de groep omgaat met dit soort spelers. Je hebt bad boys die niet gewaardeerd worden door de groep en zo een team kunnen verscheuren. Maar als ze wél aanvaard worden, kan dat net tot heel goeie resultaten leiden."

   

  "Ik heb het zelf meegemaakt dat de groep op één of andere manier verbonden wordt door het speciale gedrag van een bepaalde speler. Dan is dat echt een meerwaarde voor het team."

   

  Baeyens merkt tot slot dit op: "Als bondscoach wordt er voor jou geredeneerd: neem de beste spelers van het land en zet die in 1 team of in 1 selectie. Maar ik ben het er niet mee eens dat je alleen mag afgaan op de individuele kwaliteiten. Het belangrijkste is een goeie balans in je team te vinden. Met andere woorden: hoe maak je een team dat meer is dan de som van de onderdelen?"