• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Als het mislukt, is Nainggolan de grote stok om Martinez te slaan"

  0 / 0
  Roberto Martinez laat Radja Nainggolan links liggen voor het WK in Rusland. "Als hij hem niet de rol van cruciale sleutelspeler kan geven, neemt hij hem beter niet mee", zegt voetbalcommentator Peter Vandenbempt.

  "Ik denk dat de bondscoach eerlijk heeft gesproken", zei Vandenbempt. "Op basis van de wedstrijden van de Rode Duivels die hij al had gezien voor zijn aanstelling, zag hij het niet echt zitten met Radja."

   

  "Hij vond niet meteen een plaats voor de specifieke speler die Nainggolan toch wel is. Martinez heeft een aanvalsspel ontwikkeld en heeft daar geen plaats voor hem. Hij ziet een ongeleid projectiel met niet genoeg discipline op het veld. Alles wat er ook nog naast het veld gebeurt, helpt dan niet."

   

  "Als hij Nainggolan niet de rol kan geven die hij bij AS Roma bekleedt, namelijk die van cruciale sleutelspeler, dan neemt hij hem beter niet mee. Maar het is zonde dat Nainggolan stopt bij de nationale ploeg."

  "Martinez twijfelde nog om Radja mee te nemen om storm te voorkomen"

  "Het is een gedurfde en zeker geen populaire beslissing van Martinez", zegt Vandenbempt. "Hij was de voorbije maanden aan het twijfelen om Radja mee te nemen om de storm die nu is losgebarsten rond de nationale ploeg, te voorkomen."

   

  "Als het nu mislukt, zal die beslissing van Martinez toch de grote stok zijn om hem te slaan. We zullen het zien bij de eerste oefeninterland tegen Portugal. Er ging toch een golf van enthousiasme door het Koning Boudewijnstadion toen Nainggolan op het veld kwam. Laat ons hopen dat het nu niet de verkeerde kant uit gaat."

  "Martinez gaf hem bij wijze van spreken nog een laatste kans"

  Opvallende uitspraak van de bondscoach nog: "Ik ben blij dat ik hem kon zien voor de beslissing", verklaarde Roberto Martinez over het gesprek met Radja Nainggolan. Heeft hij dan pas gisterenavond na die babbel beslist om hem niet mee te nemen?

  Vandenbempt: "Blijkbaar wel en dat is toch anders dan wij allemaal gedacht hadden. We dachten dat hij naar Rome gereisd was om hem de slechte boodschap te brengen, maar hij heeft hem bij wijze van spreken nog een laatste kans gegeven."

   

  "Ik denk dat Martinez al voor 80 procent had beslist, maar een goed gesprek met Nainggolan en hem uitleggen dat hij geen sleutelrol zou krijgen, had hem op andere gedachten kunnen brengen. Maar blijkbaar is dat gesprek in die richting geëvolueerd dat Martinez zijn conclusies heeft getrokken om hem niet mee te nemen."

   

  "Nainggolan heeft uit dat gesprek zeker die conclusies getrokken. Hij heeft die boodschap via zijn vrienden gisterenavond de wereld ingestuurd. Blijkbaar heeft Martinez vanmorgen nog geprobeerd om hem te bellen om hem van de beslissing op de hoogte te brengen, maar hij was niet bereikbaar. Toen hij hoorde dat hij niet eens bij de 28 was, heeft hij beslist om er een streep onder te trekken."

   

  "Die emotionele beslissing is ongelukkig. Misschien is er straks een andere bondscoach. En misschien moet Martinez na het WK een andere tactiek hanteren als deze tactiek niet werkt."

  Snelders: "Er staan toch minder getalenteerde namen op de lijst"

  Analist Eddy Snelders stelde zich dan weer vragen bij de "tactische redenen" om Nainggolan niet mee te nemen. "Het is geen tactische keuze. Je moet het waarschijnlijk breed interpreteren, want Martinez wil niet spreken over het kleedkamergevoel."

   

  "Nainggolan heeft geen vaste plaats op de 6, 8 of 10 en dan kan je hem eigenlijk niet gebruiken volgens Martinez. Maar er staan toch minder getalenteerde namen op de lijst."

  Eddy Snelders over:

  • Adnan Januzaj: "Martinez noemde die keuze zelf verrassend, maar ik vind het zelfs verbazend na zijn parcours van de laatste jaren. Ik ga er niet 100 procent mee akkoord. In een ploeg zoals Real Sociedad moet je toch een sterkhouder zijn om in aanmerking te komen voor de nationale ploeg en dat was dit jaar niet het geval."
  • Nacer Chadli: "Chadli kan volgens Martinez op drie verschillende posities spelen, maar dan moet hij wel conditioneel in orde zijn. Het is duidelijk dat de bondscoach een grote voorstander is en dat hij overtuigd is dat Chadli fit is, maar dat weten we dus niet zeker."
  • Christian Benteke: "De spoeling is dun. Ik had in mijn WK-selectie Laurent Depoitre opgenomen als diepe targetman, want dit seizoen stonden er toch vraagtekens bij Benteke op die positie. Maar Martinez heeft duidelijk gekozen voor spelers waar hij al mee gewerkt heeft."
  • Spelers uit Jupiler Pro League: "Als je 28 spelers selecteert, is het een gemiste kans om geen spelers van op de Belgische velden mee te nemen. Martinez zegt dat hij houdt van het Belgische voetbal, maar dan moet je wel spelers uit die competitie belonen. Denk maar aan Hans Vanaken, Anthony Limbombe, Junior Edmilson."