• home
 • video
 • pas verschenen

  Mertens: "Nog niet 100%, maar ik zie het zitten voor Roland Garros"

  Elise Mertens aan het werk in Bree.

  Met toernooiwinst in Lugano en Rabat leek Elise Mertens (WTA-17) bezig aan de perfecte voorbereiding op Roland Garros. Tot een bacteriële infectie roet in het eten gooide. Maar Mertens blijft ambitieus voor het tweede grandslamtoernooi van het seizoen.

  "Misschien ook wel eens goed om thuis te zijn"

  Mertens zag haar zegereeks op gravel gestuit in het WTA-toernooi van Madrid. In de tweede ronde werd ze kansloos uitgeschakeld door Simona Halep, de nummer 1 van de wereld. Wellicht had ze toen al last van een bacteriële infectie. Normaal zou ze vorige week op het WTA-toernooi van Rome spelen, maar op doktersadvies liet ze verstek gaan.

  “Dit is anders dan ik verwacht had, maar daarom is deze rustperiode niet noodzakelijk slecht. Misschien is het mentaal ook wel eens goed om thuis te zijn", zegt Mertens. "Mijn vorm is goed, ook al ben ik nog niet 100 procent. Maar ik kan het deze week nog goedmaken en blijven trainen. Ik zie het wel zitten."

  Voor Mertens is de ziekte een kleine opdoffer na een uitstekende start van het gravelseizoen. Zowel in Lugano als Rabat pakte ze de voorbije weken de eindwinst. “Het gravelseizoen is heel goed begonnen, beter dan ik had verwacht. Natuurlijk is er wel druk, ik sta nu in de top 20.”

   

  Vorig jaar haalde Mertens de derde ronde op Roland Garros. "Ik ben nu reekshoofd, dus ik hoop zeker even goed en liefst beter te doen dan vorig jaar. Het vrouwentennis is wel geëvolueerd, de niveaus liggen dichter bij elkaar. Tegen nummer 50 of nummer 20 spelen, da's even moeilijk."

   

  "Er is nu geen Serena Williams die er een paar jaar geleden nog bovenuit stak. Ze komt natuurlijk wel terug, dus we zullen moeten zien of ze weer dat niveau kan halen."

  "Coachwissel is een goede beslissing geweest"

  Sinds haar halve finale op de Australian Open is de wereld veranderd voor Mertens. "Het is een ander gevoel. De andere speelsters beginnen je te kennen. Ik moet met beide voetjes op de grond blijven, want elke tegenstander is anders. Sommige liggen je beter dan andere."

   

  Mertens koos in april bovendien voor een coachwissel. Haar vriend Robbe Ceyssens zette een stap terug als coach en maakte plaats voor Rick Vleeschouwers. “Dat is een goede beslissing geweest, ook voor Robbe en mij. We staan er allebei achter. Ik had al eerder met Rick gewerkt, dus het is nieuw en niet nieuw. Het komt vertrouwelijk over."

  "Het is een heel dunne lijn tussen privé en tennis en dat is voor niemand gemakkelijk. Dus ik denk dat het een goede beslissing was om even het tennis opzij te zetten. Maar natuurlijk steunt Robbe mij nog elke dag. Qua training is er op zich ook niet zo veel veranderd. We blijven op de Kim Clijsters Academy trainen. Robbe en Rick communiceren goed, tot nog toe gaat het prima."

  Vleeschouwers: "Fysiek zwaardere trainingen"

  De samenwerking met Rick Vleeschouwers verloopt dus prima voor Mertens. Wat doet hij anders? "Ik denk dat mijn trainingen harder zijn, fysiek zwaarder. Dat kan Elise mentaal misschien wat sterker maken", zegt Vleeschouwers.

   

  "Dit is in elk geval mijn insteek: door heel hard en veel te trainen mentaal sterk worden en op die manier proberen de tegenstander te verslaan."

   

  Voor Mertens wordt het vooral afwachten of ze haar sterke basisconditie een volledig seizoen kan aanhouden. Vleeschouwers: "Dat is een heel grote uitdaging. Ze heeft niet alleen ons, maar ook zichzelf verbaasd. Daarom is het ook belangrijk dat we af en toe een rustperiode inbouwen om aan die basisconditie te werken."