• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos: "Zeg dan dat het om botsende persoonlijkheden gaat"

  Hoewel Radja Nainggolan niet mee mag naar het WK, zal hij de komende dagen en weken nog meermaals het gespreksonderwerp zijn. Filip Joos licht toe waarom de Roma-middenvelder niet op het vliegtuig naar Rusland mag stappen.

  "Ik vind dit het pamperen van een nummer 6, met name Witsel"

  Dit lag in de lijn der verwachtingen. Martinez heeft hem nooit echt getest op de echte Nainggolan-positie en dat is het probleem. De bondscoach kwam op de persconferentie 5 à 6 keer aandraven met "clearly tactical" en dat vond ik vreemd.

  Als je van iets heel zeker bent, dan maak je je punt en zeg je dat gewoon. 

   

  Dat nooit testen op die nummer 6-positie en mordicus blijven zeggen dat Radja een nummer 10 is en dat hij daar als bondscoach genoeg spelers heeft, is raar voor een voetbaltrainer.

   

  Die uitleg komt omdat Radja bij Roma hoger speelt dan hij ooit in zijn carrière heeft gedaan. Toen Totti minder en minder begon te spelen, beseften de Roma-coaches dat ze op die positie veel aan Nainggolan hadden. Maar zij hadden geen Hazard en De Bruyne ter beschikking. Dat is dus de reden waarom Nainggolan bij Roma hoger is geduwd.

   

  Om dan te zeggen dat Nainggolan alleen goed is als nummer 10, klopt niet. Ik vind dit het pamperen van een nummer 6, met name Witsel, die er uitdrukkelijk voor heeft gekozen om niet de hoogste sportieve eer na te streven in zijn clubcarrière.

   

  Dan moet je je afvragen: moet je zo iemand blijven pamperen en ervoor zorgen dat hij geen vervanger heeft? Dat had Nainggolan kunnen zijn. Je blijft "clearly tactical" zeggen, terwijl ik meer en meer het gevoel krijg dat het om botsende persoonlijkheden gaat. Maar zeg dat dan.

  "Niet tegen Portugal: het zou maar eens moeten lukken..."

  Wat dan de tactische redenen volgens de bondscoach zijn? Radja is niet gedisciplineerd genoeg om op de 6-positie te spelen. Maar dat is net de taak van de coach. Radja heeft er de kwaliteiten voor, maar zou te veel weg zijn als je hem daar zet.

   

  Hij heeft daar zelden mogen spelen. Als je naar Rome gaat, zeg hem dan: "Radja, ik zie je niet als een speler op de 10. Ik heb een echte defensieve middenvelder nodig en bewijs me dat je daar kunt blijven." Als je het op die manier verkoopt, dan ben ik ervan overtuigd dat Radja minstens z'n best zal doen.

   

  En dan moet je oefenmatchen spelen van formaat, niet tegen Saudi-Arabië. Dan kan iedereen op de 6 spelen en kun je niets bewijzen.

   

  Wat trouwens op de persconferentie opviel: om van 28 naar 23 te gaan, mogen spelers zich bewijzen tegen Portugal. Die kans krijgt Nainggolan ook niet. Het zou maar eens moeten lukken. Hij zou maar eens op de 6 moeten spelen en top zijn.

  "Verschillende persoonlijkheden, dat kan ook de kracht van zo'n groep zijn"

  Of er meer dan tactische discipline aan de hand is? Ik heb het gevoel dat het om de persoon Nainggolan gaat. Het is natuurlijk een buitenbeentje. Zijn gedrag moet je niet goedpraten. Maar voetballers hebben een persoonlijkheid en niet iedereen is op en top keurig.

   

  Verschillende persoonlijkheden, dat kan ook de kracht van zo'n groep zijn. Chili heeft twee keer de Copa America gewonnen met Arturo Vidal als drijvende kracht. En Vidal is de Chileense versie van Radja Nainggolan.

   

  Om dat gedrag gelijk te stellen met iets wat slecht is voor de groep, is ook een rookgordijn. Ook dat klopt niet, want dan speel je niet jaren bij Roma. Daar roemen ze hem als een soort cement in die groep.

   

  Alles gaat erover of je iemand waardeert en of je met iemand wil werken. Martinez mag als bondscoach die beslissing nemen, maar wij mogen zeggen dat de grond waarop hij ze neemt niet helemaal klopt. Bij de beste 23 hoort hij. Voor mij zelfs bij de beste 11.

  Filip Joos