• home
 • video
 • pas verschenen

  De duivel in Radja: na de barsten volgt nu de scheiding

  Radja Nainggolan bij de Rode Duivels: met vallen en opstaan.

  Het huwelijk tussen Radja Nainggolan en de Rode Duivels is definitief voorbij. De 30-jarige middenvelder leek een haat-liefdeverhouding te hebben met de nationale ploeg.

  Debuut op de Kirin Cup

  Radja Nainggolan zet in 2009 zijn eerste stappen bij de Rode Duivels onder toenmalig bondscoach Frank Vercauteren. Nainggolan, die van zich laat horen bij Piacenza en Cagliari, profiteert van de afwezigheid van heel wat Duivels op de Kirin Cup.

   

  Na het Aziatische avontuur krijgt Nainggolan een tijdje geen oproepingsbrief in zijn brievenbus. De middenvelder laat geregeld zijn ongenoegen blijken over de Belgische selectiepolitiek, maar krijgt in november 2011 goed nieuws van Georges Leekens.

   

  Nainggolan krijgt af en toe zijn kans bij de Rode Duivels. Zijn eerste interlandgoal levert Nainggolan af in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ivoorkust, in maart 2014.

  Geen WK in Brazilië

  Enkele maanden later mogen de Rode Duivels eindelijk nog eens deelnemen aan een groot toernooi, maar Nainggolan mag van bondscoach Marc Wilmots niet mee afreizen naar het WK in Brazilië.

   

  De middenvelder, die intussen een transfer naar AS Roma heeft versierd, reageert ontgoocheld. "Een WK-selectie heb ik op het veld verdiend, maar Marc Wilmots heeft andere keuzes gemaakt."

   

  "Ik heb 38 matchen gespeeld dit seizoen. Er zijn er die er maar 10 hebben gespeeld, maar wel naar Brazilië gaan", reageert Nainggolan.

  Rokende Nainggolan: "Ik schaam me niet"

  In de daaropvolgende EK-kwalificatiecampagne eist Nainggolan wel zijn stek op in de Belgische kern. De middenvelder kan de Belgische fans geregeld charmeren en kan in 2016 zijn gemiste WK doorspoelen op het EK in Frankrijk.

   

  Nainggolan scoort het enige Belgische doelpunt in de laatste groepsmatch tegen Zweden, maar enkele dagen later werkt het woelwater zichzelf weer in nesten.

   

  Nainggolan ontketent een rel nadat hij tijdens het EK gefilmd wordt met een pakje sigaretten. "Ja, Radja rookt", reageert bondscoach Wilmots. "Als hij dat nodig heeft, ga ik hem niet tegenhouden. Ik ben er flexibel over. Het is zijn eigen lichaam en zo lang hij op het veld presteert, heb ik er geen probleem mee."

   

  "Als ik hem verbied om 5-6 sigaretten per dag te roken, breekt hij de kamer volgens mij af", gaat Marc Wilmots voort. Nainggolan: "Ik schaam me niet voor mijn rookgedrag. Ik ben voetballer en moet presteren op het veld."

  Oefenmatch met Roma breekt Nainggolan zuur op

  Radja Nainggolan scoort nog in de EK-kwartfinale tegen Wales, maar gaat met de Duivels roemloos ten onder in Rijsel. Bondscoach Marc Wilmots wordt in de zomer van 2016 vervangen door Roberto Martinez en onder de Spanjaard is er meteen al een nieuw bommetje.

   

  Nainggolan haakt geblesseerd af voor de interlands tegen Bosnië-Herzegovina en Gibraltar, maar komt bij zijn club AS Roma in die interlandperiode wel in actie in een oefenmatch.

   

  Bondscoach Martinez passeert Nainggolan voor de daaropvolgende interlands tegen Nederland en Estland. "Ik heb een heel slecht gevoel bij die hele episode. Ik ben bang dat ik er de volgende keer weer niet bij zal zijn. Misschien geeft de bondscoach dan wel weer een andere reden op", vertelt Nainggolan eind 2016 over de saga.

  Nieuwe rel: positieve alcoholtest?

  In maart 2017 mag Radja Nainggolan zich weer Rode Duivel noemen. Nainggolan wordt opgeroepen voor de interland tegen Griekenland, maar zijn rentree bij de Duivels krijgt enkele weken later nog een vervelend staartje.

   

  In de nacht na België-Griekenland - en amper enkele dagen voor de oefenmatch Rusland-België - werd Nainggolan volgens enkele kranten van de weg geplukt door de politie. De Roma-speler zou toen ook een positieve alcoholtest afgelegd hebben.

   

  Nainggolan nuanceert: "Toen we werden tegengehouden, stonden we al stil door een lekke band. 2 promille in mijn bloed? Ik zat net boven het maximum."

  Te laat op tactische bespreking?

  Radja Nainggolan is er in de laatste interlands voor de zomervakantie van 2017 gewoon bij, maar ook de kwalificatiewedstrijd tegen Estland brengt Nainggolan in de problemen.

   

  De Roma-sterkhouder begon verrassend op de bank, maar volgens Le Soir was er meer aan de hand dan een louter tactische keuze. Nainggolan verscheen naar verluidt te laat op de tactische bespreking en mocht prompt op de bank plaatsnemen.

   

  Eind augustus vorig jaar staat het huwelijk weer op springen. Nainggolan mist de interlands tegen Gibraltar en Griekenland. "Dit is geen straf", argumenteert de bondscoach. "Ik probeer gewoon een competitieve groep te maken voor deze wedstrijden."

   

  Ook voor de laatste 2 kwalificatiewedstrijden - duels tegen Bosnië-Herzegovina en Cyprus - wordt Nainggolan gepasseerd. "Het is een tactische keuze. Voor de positie waar Radja het beste speelt, hebben we spelers waarvan ik vind dat ze bij de nationale ploeg beter presteren." Het is een uitleg van Martinez die later nog zou terugkeren.

  Applaus tegen Saudi-Arabië: laatste match van Nainggolan

  In november is de verloren zoon dan toch terug bij de Rode Duivels. "Ik hoop vooral dat ik aan boord blijf bij de nationale ploeg", zegt de Roma-Belg, die wordt opgeroepen voor oefenmatchen tegen Mexico en Japan. "Elke speler droomt ervan om een WK mee te maken."

  De rentree van Nainggolan gaat echter de mist in: een blessure gooit roet in het eten. Na een controversiële nieuwjaarsnacht - met een filmpje van een rokende en drinkende Nainggolan - lijkt de middenvelder zichzelf in de voet te schieten, maar hij krijgt toch een uitnodiging voor de oefenmatch tegen Saudi-Arabië.

  Nainggolan valt in onder luid applaus in het Koning Boudewijnstadion. "Het was een boodschap voor de bondscoach. Ik heb nog geen enkele speler dit stadion weten binnenkomen met zulke aanmoedigingen. Dit is iets waar heel veel mensen mee bezig zijn", zei analist Geert De Vlieger toen.

  Afscheid op Instagram

  De invalbeurt van Radja Nainggolan tegen Saudi-Arabië zijn de laatste speelminuten van de Roma-middenvelder in het shirt van de Rode Duivels.

  Bondscoach Roberto Martinez trok gisteren naar Rome om Nainggolan te melden dat hij niet op hem rekent in Rusland. Voor Nainggolan is de emmer vol: op Instagram kondigt hij zijn afscheid van de nationale ploeg aan.