• home
 • video
 • pas verschenen

  De 23 WK-namen van Anthuenis: "Mét Nainggolan. Meelopers zijn er genoeg"

  Aimé Anthuenis was gisteren te gast in de radiostudio van Sporza.

  Vanmiddag deelt Roberto Martinez 23 tickets uit voor het WK in Rusland. Ex-bondscoach Aimé Anthuenis (74) kroop zondagnamiddag (lees: voor het nieuws uitlekte dat Radja Nainggolan in de WK-selectie zal ontbreken) voor Sporza nog eens in de huid van selectieheer en stelde zijn kern samen. "De eerste 18 namen op papier zetten is niet moeilijk. Maar dan begint het..."
  De 23 namen van Aimé Anthuenis
  doel (3)Thibaut Courtois
   Simon Mignolet
   Matz Sels
  verdediging (7)Toby Alderweireld
   Laurent Ciman
   Jason Denayer
   Vincent Kompany
   Jordan Lukaku
   Thomas Vermaelen
   Jan Vertonghen
  middenveld (8)Yannick Carrasco
   Nacer Chadli
   Kevin De Bruyne
   Mousa Dembélé
   Marouane Fellaini
   Thomas Meunier 
   Radja Nainggolan 
   Axel Witsel
  aanval (5)Michy Batshuayi 
   Eden Hazard 
   Romelu Lukaku 
   Dries Mertens 
   Divock Origi 

  Doelmannen

  Aimé Anthuenis: "Courtois is mijn titularis, Mignolet en Sels zijn de reserven. Waarom ik voor Sels gekozen heb? Hij heeft een goed seizoen gespeeld. Hij is een sterke doelman, met nog veel toekomst."

   

  "Ik kan me erin vinden mocht Martinez voor Casteels kiezen, want hij heeft een uitgebreid scoutingsteam. Voor een derde doelman wordt overigens ook naar het karakter gekeken: het moet geen derde doelman zijn die revolteert."

  Verdedigers

  Aimé Anthuenis: "In mijn basisploeg ga ik uit van een viermansverdediging. Ik acht dat een betere keuze, want ik vind de defensie het meest gevaarlijke deel van onze ploeg. Ik denk niet dat Martinez dat zal doen, maar ik zou die bezetting zelfs al in onze oefenmatchen handhaven."

   

  "Dan kies ik voor Alderweireld, Kompany, Vermaelen en Vertonghen. Ze kennen elkaar, de automatismen zouden er moeten zijn. Maar er is een grote maar: blessures."

   

  "Daar moet je je voor indekken, waardoor ik voor extra verdedigers kies. Ciman (hij kan op rechts en als stopper spelen en laat je niet in de steek), Denayer en Lukaku (want je hebt heel weinig linksvoetigen in je kern) mogen mee."

   

  "Dat ik niet voor Dendoncker kies? Ik vermoed dat Martinez hem zal meenemen en dat kan ik wel begrijpen. Maar ik doe het niet, want ik heb genoeg centrale middenvelders. En ik weet nog altijd niet wat zijn beste positie is."

  Middenvelders

  Aimé Anthuenis: "Ik speel met drie man op het middenveld: Witsel, Dembélé en De Bruyne. Ik zet Kevin tussen dat duo. Ik zou hem niet te hoog laten starten, maar van daaruit is hij nog zo gevaarlijk in een rol box to box."

   

  "Mousa is linksvoetig, balvast en verdeelt het spel goed. Als de bal aan zijn voet is, dan ben je als coach min of meer op je gemak. Veel mensen zijn dan weer tegen Witsel, maar hij is het verlengstuk van de coach en denkt tactisch goed mee. Spectaculair is het niet, maar hij is wel een goeie voetballer."

   

  "Ik neem ook Fellaini en Nainggolan mee. Voor mij is het heel simpel: een ploeg heeft nood aan individuen die ook persoonlijkheden zijn. Meelopers zijn er genoeg. Je moet gaan voor de sportieve waarde. En denk je nu echt dat al die andere spelers geen pinten drinken of sigaretten roken?"

   

  "Ik denk dat Martinez hem zal meenemen, maar ik heb ook de indruk dat hij zeer pro Tielemans is. Als hij ook Tielemans selecteert, dan wil ik wel eens zien welke verdedigers meegaan. Ik heb me in dat compartiment ingedekt. Ik heb genoeg verdedigers voor als er iets gebeurt. Want een verdediging zonder Kompany verliest 30 procent van zijn waarde."

  Aimé Anthuenis: "Ik kies dus voor een 4-3-3, maar door sommige omstandigheden kun je ook overschakelen naar drie man achterin met Meunier, Chadli of Carrasco als hoge flanken. Al heb ik wel veel twijfels bij hun verdedigende kwaliteiten."

   

  "Chadli heeft amper gespeeld in Engeland, maar in de campagne was hij wel goed. Hij is heel polyvalent en helpt je op verschillende posities. En het zou weleens kunnen dat frissere spelers beter renderen."

  Aanvallers

  Aimé Anthuenis: "Lukaku is mijn diepe spits, Mertens en Hazard spelen in steun. Ik heb nog twee reserven mee: Batshuayi, als hij fit is. Hij is heel moeilijk te bespelen als tegenstander. En ook Origi gaat mee. Hij kan ook het voordeel hebben dat hij nog fris zit. Benteke? Hij lag in de weegschaal met Origi."

  De conclusies

  Aimé Anthuenis: "De eerste 18 namen op papier zetten is niet moeilijk. Je vergeet als bondscoach ook niet snel die spelers die je aan de kwalificatie geholpen hebben. Je hebt de neiging om hen er bij te nemen."

   

  "Maar dan begint het: die 5 overige namen. Dan moet je soms namen thuislaten. Maar je moet een evenwicht hebben tussen de linies en je moet genoeg verdedigers hebben, zodat je niet meemaakt wat Wilmots tegen Wales had: met een reserveverdediging spelen."

   

  "Dat Martinez deze selectie maar hoeft over te schrijven? Dat zal hij niet doen. Ik denk dat hij Dendoncker meeneemt, net als zijn chouchou Tielemans en ook Thorgan Hazard heeft veel kans."

  De typeploeg van Aimé Anthuenis