• home
 • video
 • pas verschenen

  Bontempi: "Yates kan op een dag ook in de problemen komen"

  Bontempi (l) en Astarloa zijn aanwezig als motards in de Giro.

  0 / 0
  In de Giro zit Simon Yates comfortabel in de roze trui. "Maar als klassementsmannen in een tijdrit meer tijd verliezen dan verwacht, kruipt dat in hun hoofd", zegt ex-renner Guido Bontempi. "Dinsdagavond kunnen we betere conclusies trekken na de tijdrit."

  Bontempi: "Nog nooit zo'n aanvalslustige roze trui gezien"

  Kent u Guido Bontempi nog? De snelle Italiaan won in de jaren 80 Gent-Wevelgem (2x), de E3 Harelbeke, Parijs-Brussel en tal van etappes in de Giro, Tour en Vuelta.

   

  Tegenwoordig is de 58-jarige Bontempi te bewonderen in de Giro-karavaan, waar hij de rol van security motard vervult. Ook hij is onder de indruk van Simon Yates.

   

  "Ik kan me niet herinneren dat ik een roze trui al zo vaak heb zien aanvallen in de Giro", zegt Bontempi. "Een type zoals Indurain indertijd wachtte en wachtte, omdat hij de Giro naar zijn hand kon zetten in de tijdritten."

  "Tijdrit wordt dinsdag belangrijke maatstaf"

  "Yates is natuurlijk bang voor de tijdrit dinsdag", zegt Bontempi. "Die tijdrit is volgens mij een heel belangrijke maatstaf voor de klassementsmannen."

   

  "Als de grote tenoren daar meer tijd verliezen dan verwacht, dan kruipt dat in hun hoofd. Dinsdagavond kunnen we al betere conclusies trekken."

   

  Maar als Yates veel tijd verliest tegen de klok, kan hij nog altijd terugslaan in de vele bergritten. "Dat zal dan vooral zaterdag zijn, want de rit naar Cervinia is de zwaarste van allemaal."

   

  Bontempi waarschuwt wel voor een offday bij Yates. "De 3e week moet nog beginnen. Yates kan op een dag ook zelf in de problemen komen in de bergen."

  "Viviani doet me denken aan mezelf"

  Guido Bontempi staat in het collectieve wielergeheugen gegrift door zijn kamikazesprint waarmee hij Gent-Wevelgem won in 1984. De benadeelde Eric Vanderaerden en Eddy Planckaert reageerden toen furieus.

   

  "Niet veel mensen spreken me er nog over aan", zegt Bontempi. "Op Facebook krijg ik er soms wel nog berichtjes over. En met Frank Hoste (wedstrijddirecteur van Gent-Wevelgem) heb ik ook nog contact. Maar het is een verhaal uit het verleden. Nu is er een andere wielersport met andere wielrenners."

   

  Is er in het huidige peloton een renner die Bontempi aan hemzelf doet denken? “Viviani heeft veel klasse. Hij kan ook klassiekers winnen in België", besluit Bontempi.