• home
 • video
 • pas verschenen

  Parma promoveert 3e keer op rij en keert terug in Serie A

  De vreugde bij Parma was immens.

  Parma voetbalt volgend seizoen opnieuw in de Serie A. De club die in 2015 nog failliet ging, dwong vrijdag haar derde promotie op een rij af. Kapitein Alessandro Lucarelli maakte de degradatie én de 3 promoties mee. "Ik had beloofd dat ik Parma weer naar de Serie A zou brengen", zegt hij.

  Parma was in de jaren 90 een van de topclubs in de Serie A, met onder meer spelers als Buffon, Cannavaro, Thuram en Crespo in de gelederen. De club won Europacup II (tegen Antwerp), de UEFA Cup, de Italiaanse en de Europese Supercup en drie Italiaanse bekers.

   

  Daarna ging het mondjesmaat bergaf, met een faillissement en de degradatie naar 4e klasse in 2015 als dieptepunt. Maar de club vocht terug en speelde na 2 promoties op rij dit seizoen al opnieuw in de Serie B, de Italiaanse 2e klasse.

   

  Op de slotspeeldag was het evenwel Frosinone dat de beste papieren in handen had om samen met kampioen Empoli de promotie af te dwingen. Maar Frosinone raakte niet verder dan 2-2 tegen Foggia, terwijl Parma met 0-2 won op Spezia. Beide clubs eindigden zo met gelijke punten, maar Parma promoveert omdat het betere presteerde in de onderlinge confrontaties.

  Kapitein Lucarelli: "Heb m'n woord gehouden"

  Parma is de allereerste club in Italië die erin slaagt om in 3 jaar tijd op te klimmen van de Serie D naar de Serie A. Kapitein Alessandro Lucarelli maakte in 2015 de degradatie mee, maar bleef de club trouw en mocht vrijdag zijn 3e promotie op rij vieren.

   

  "Drie jaar geleden heb ik beloofd dat ik Parma opnieuw naar de Serie A zou brengen. Ik heb mijn woord gehouden", sprak een geëmotioneerde Lucarelli. "Deze reis is 3 jaar geleden begonnen. Het was zwaar, maar we hebben nooit opgegeven, ook dankzij de steun van de fans. Ik ben trots dat ik de kapitein mocht zijn."

   

  Parma mag wel Foggia bedanken, dat concurrent Frosinone in bedwang hield. "Zelfs in mijn stoutste dromen had ik me dit scenario niet kunnen voorstellen. We wisten niet wat er gebeurde toen we het gejuich hoorden in de tribunes. Het was ongelooflijk."