• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ik heb als renner zelden in een hotel geslapen waar ik zelf voor zou betalen"

  AG2R-renner Jan Bakelants.

  Patrick Lefevere is niet te spreken over het hotel waar zijn Quick-Step-ploeg in Californië moet logeren. "Wat een shit-hotel is dit", schreef hij op Instagram. Jan Bakelants bevestigt de hotel- en vergoedingsproblematiek in de wielersport.

  "Een tennisspeler zou je niet in zo'n hotel moeten onderbrengen"

  "Patrick heeft gelijk", zegt Jan Bakelants stellig. "Wat vorig jaar onder het mom van veiligheid verpakt werd, namelijk het terugbrengen van ploegen van 8 naar 7, is eigenlijk een economische maatregel en heeft wat de vergoedingen betreft niets veranderd."

   

  "Daar profiteert niemand van, op de organisator na. Hij moet minder betalen, want er komt minder volk logeren. Het verwondert mij dat ik een van de weinigen ben die er iets over durven te zeggen. De rest blijft er in meegaan."

   

  "Ik vind dat er veel meer gedaan moet worden aan het verkrijgen van billijke vergoedingen om een renner in alle comfort een wedstrijd te laten rijden. Een tennisspeler zou je in zo'n hotel niet moeten onderbrengen."

   

  "Zelfs in de WorldTour-koersen, toch de Champions League van onze sport, ben ik als renner nog maar zelden in een hotel geweest waarvoor ik zelf zou betalen als ik zou terugkomen."

  "Het is niet normaal dat ploegen kosten overhouden aan een wedstrijd"

  "Maar het gaat niet alleen over de hotels", vervolgt Bakelants. "De vergoedingen zouden veel hoger moeten zijn. Het is niet normaal dat ploegen kosten overhouden aan een wedstrijd, wat nu vaak het geval is."

   

  "Ik vind het daarom een goeie beslissing van Patrick Lefevere om niet naar de Ronde van België te komen als hij in diezelfde week in Noorwegen veel meer betaald wordt."

   

  "Kijk ook naar de overzeese rittenkoersen in de WorldTour. Alle renners werden voor die koersen op andere continenten in businessclass gevlogen, betaald door de organisatie."

   

  "Bij de Ronde van Californië is dat geen verplichting. Ik weet dat mijn ploegmaats bij AG2R allemaal in economy gevlogen zijn."

  "Als je de centen niet hebt, dan moet je geen koers organiseren"

  "De Tour Down Under is een voorbeeldkoers van wat vergoedingen en accommodatie zouden moeten zijn", gaat Bakelants verder. "Alle renners vliegen in businessclass, logeren in een prima hotel en de ploegen komen zeker uit de kosten. Die koers steekt er bovenuit."

   

  "Dat heeft uiteraard te maken met het budget van de organisator. Maar als je de centen niet hebt, dan moet je geen koers organiseren. En als je wil dat de sterren van de sport komen, dan moet daar iets tegenover staan."

   

  "Iedereen wil tegenwoordig de goeie renners aan de start. Bij de Giro is er blijkbaar klassejustitie: als Sky Froome meebrengt, dan krijgt het heel veel geld. Als AG2R Bardet thuis laat, dan krijgt het maar een fractie van het bedrag van Sky."

   

  Welke stappen kan het peloton dan ondernemen? "Ik vind het vervelend, maar wielrennen is een kleine sport die weinig evolueert. Ondertussen accepteert iedereen dat maar en voelen organisatoren zich ook gesterkt. Ze weten dat er niemand tegen opkomt, maar het is tijd dat dat wel gebeurt."