• home
 • video
 • pas verschenen

  Russisch antidopingbureau Rusada blijft op strafbank zitten

  Het WADA geeft nog geen groen licht aan het Rusada.

  Het Russische antidopingbureau Rusada blijft voorlopig geschorst. Dat heeft het Wereldantidopingagentschap (WADA) beslist.

  Het WADA kwam tot dat besluit tijdens een bijeenkomst in het Canadese Montreal. "Er is niets veranderd", klinkt het bij directeur Olivier Niggli.

  De schorsing van Rusada werd eind 2017 met een half jaar verlengd. In maart liet het WADA nog weten een lichte verbetering te zien bij Rusada, maar dat bleek uiteindelijk niet voldoende.

  De belangrijkste voorwaarde die het WADA stelt, is dat Rusland erkent dat er een staatsgeleid dopingsysteem bestond. Moskou weigert dat tot dusver evenwel te doen.

  Het Rusada verloor zijn accreditatie in 2015 na een rapport over uitgebreid dopinggebruik in de Russische atletiek. Daarna volgden de schorsingen en schandalen elkaar op. 

  Een rapport van Richard McLaren toonde twee jaar geleden aan dat er tijdens de Winterspelen van 2014 een staatsgeleid dopingprogramma was bij de Russen. Die onderzoeken intussen zelf de rol van Grigory Rodchenkov, het voormalig hoofd van het Rusada en de voornaamste klokkenluider in het schandaal.