• home
 • video
 • pas verschenen

  Aanvaller die Portugal Europese titel bezorgde, moet thuisblijven

  Eder maakte Portugal twee jaar geleden Europees kampioen.

  Eder en Nani zijn twee grote namen die ontbreken in de WK-selectie van Portugal. Sterspeler Cristiano Ronaldo is er uiteraard wel bij. Opvallend: bijna de helft van de ploeg die twee jaar geleden Europees kampioen werd, is er straks op het WK niet bij.

  "Pijnlijk om spelers van EK-ploeg thuis te laten"

  Eder (Lokomotiv Moskou) is één van de 10 spelers van die kampioenenploeg die nu niet opgenomen is in de Portugese WK-selectie. Hij bezorgde Portugal twee jaar geleden de Europese titel met de winning goal in de finale tegen Frankrijk, maar dat levert hem dus geen WK-deelname op.

  Ook Andre Gomes (Barcelona), Renato Sanches (Bayern München), Nani (Lazio), Danilo Pereira (Porto) en Eliseu (Benfica) zien het WK aan hun neus voorbijgaan. "Ik moet beslissingen nemen en ik weet dat ik niet iedereen tevreden kan maken. Maar op persoonlijk vlak doet het me wel pijn om spelers thuis te laten die op het EK stonden", zegt Portugees bondscoach Fernando Santos.

  Naast sterspeler Cristiano Ronaldo rekent Santos ook op sterkhouders als doelman Rui Patricio, centrale verdedigers Pepe en Bruno Alves, middenvelders William Carvalho en Joao Moutinho en aanvaller Ricardo Quaresma.

  Derde plaats in 1966 beste Portugese WK-prestatie

  De Europese titel twee jaar geleden was een mijlpaal in de geschiedenis van het Portugese voetbal, zeker na de verloren EK-finale tegen Griekenland in eigen land in 2004. Maar op WK's wil het voorlopig niet lukken voor Portugal. In 1966 zette het z'n beste prestatie neer met een derde plaats op het WK in Engeland. 

  In Rusland neemt Portugal het in Groep B op tegen Spanje (15 juni), Marokko (20 juni) en Iran (25 juni). In de aanloop naar het WK speelt Portugal op 2 juni nog een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Rode Duivels.

  WK-selectie Portugal (bondscoach Fernando Santos)

  Doelmannen: Anthony Lopes (Olympique Lyon-Fra), Beto (Goztepe-Tur), Rui Patricio (Sporting-Por)

  Verdedigers: Bruno Alves (Rangers-Sch), Cedric Soares (Southampton-Eng), Jose Fonte (Dalian Yifang-Chi), Mario Rui (Napoli-Ita), Pepe (Besiktas-Tur), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund-Dui), Ricardo Pereira (Porto-Por), Ruben Dias (Benfica-Por)

  Middenvelders: Adrien Silva (Leicester City-Eng), Bruno Fernandes (Sporting-Por), Joao Mario (West Ham-Eng), Joao Moutinho (AS Monaco-Fra), Manuel Fernandes (Lokomotiv Moskou-Rus), William Carvalho (Sporting-Por), Bernardo Silva (Manchester City-Eng)

  Aanvallers: André Silva (AC Milan-Ita), Cristiano Ronaldo (Real Madrid-Spa), Gelson Martins (Sporting-Por), Gonçalo Guedes (Valencia-Spa), Ricardo Quaresma (Besiktas-Tur)