• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: "Den Tuveneir" wint Champions League met Marseille (1993)

  26 mei 1993: Raymond Goethals steekt de beker met de grote oren in de lucht.

  Marseille gaat vanavond in de Europa League op zoek naar een nieuwe triomf, de eerste sinds 1993. Toen won de Franse club de Champions League onder leiding van de Belgische topcoach Raymond Goethals. "Den Tuveneir" klopte met Marseille het grote AC Milan.

  Boule de Boli

  In het seizoen 1993-1993 heeft de UEFA Europacup I omgedoopt tot de Champions League. Olympique Marseille wint groep A (met Club Brugge) en komt in de finale uit tegen topfavoriet AC Milan.

   

  Het team van multimiljonair Silvio Berlusconi treedt in München aan met o.a. Frank Rijkaard, Marco van Basten en Paolo Maldini tussen de lijnen. Maar het is Marseille dat de score opent. Net voor de rust mikt Basile Boli met zijn hoofd - "boule" in het Frans - de 1-0 op het bord.

  Goethals met de beker

  Een tegendoelpunt volgt niet. Olympique Marseille wint de allereerste editie van de Champions League. Raymond Goethals rent het veld op om de triomf te vieren. 15 jaar na de Beker der Bekerwinnaars met Anderlecht mag hij de Beker met de Grote Oren in de lucht steken.

  Goethals is een legende in Marseille

  In 2004 overlijdt "Den Tuveneir" op 83-jarige leeftijd. In Marseille blijft Raymond Goethals een held. De coach verschijnt regelmatig op een tifo in het Stade Vélodrome.