• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse shorttrackster verdedigt zich tegen WADA: "Aangeboren hartafwijking"

  Yara van Kerkhof pakte medailles op de Winterspelen in Pyeongchang.

  Opvallend verhaal uit Nederland: het Wereldantidopingagentschap (WADA) houdt shorttrackster Yara van Kerkhof in de gaten door abnormale bloedwaarden. Hoewel Van Kerkhof al door de disciplinaire commissie werd vrijgesproken, wil het WADA dat het Internationaal Sporttribunaal (TAS) de zaak nog eens grondig onderzoekt.

  In 2015 en 2016 heeft de Internationale Schaatsbond (ISU) twee afwijkende bloedwaarden ontdekt in het biomedisch paspoort van Yara van Kerkhof, de winnares van zilver op de 500 meter en brons op de 3.000 meter aflossing van de Winterspelen in Pyeongchang.

   

  Op basis daarvan is een tuchtzaak tegen haar gestart. Toch werd ze door de disciplinaire commissie vrijgesproken, omdat ze een duidelijke medische verklaring kon voorleggen.

   

  Van Kerkhof heeft door een aangeboren hartafwijking ook een afwijking in de doorbloeding van haar longen. Die zou zich vooral op hoogtes en ook bij lange vliegreizen manifesteren. Van Kerkhof besloot het geheim met zich mee te dragen, maar beslist nu toch om open kaart te spelen omdat het WADA beroep heeft aangetekend tegen de vrijspraak.

  Van Kerkhof: "Ik geloof in schone en eerlijke sport"

  "Ik heb altijd geloofd in een schone en eerlijke sport", stelt Van Kerkhof in een verklaring. "Het gebruik van doping komt niet eens in mij op. Samen met een team van experts hebben we er alles aan gedaan om de oorzaak van mijn schommelende bloedwaarden te vinden."

   

  "Op mijn zevende ben ik met behulp van een openhartoperatie geholpen aan deze hartafwijking en sindsdien functioneert mijn hart weer uitstekend. Maar dat mijn bloed uitzonderlijk reageert en zal blijven reageren is in het afgelopen jaar elke keer met bloedonderzoek aangetoond", zegt Van Kerkhof.

   

  "Ondanks de eerdere vrijspraak zal de onzekerheid en spanning voortduren. Hoe mijn bloed op hoogte en vliegreizen reageert, is voor mij dus niet afwijkend. Deze reactie hoort bij mijn lijf en dat zal ook altijd zo blijven." Ze houdt de moed erin. "De waarheid overwint alles en daarom heb ik alle vertrouwen in een goede afloop."

  Nederland pakt brons op de 3.000m estafette shorttrack zonder de finale te schaatsen