• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach Nafi Thiam: "Wereldrecord enkel mogelijk als ze meer traint"

  Roger Lespagnard legt de lat hoog voor Nafi Thiam.

  Nafi Thiam heeft dit seizoen één doel: in augustus schitteren op het EK atletiek in Berlijn. Op langere termijn mag ze dromen van het wereldrecord zevenkamp, maar dan moet er volgens haar coach Roger Lespagnard wel meer getraind worden. Sportweekend zocht het duo afgelopen zaterdag op tijdens de het interclubkampioenschap in Virton.

  "Hopelijk topvorm te pakken in augustus"

  Voor Nafi Thiam was het interclubkampioenschap de start van haar outdoorseizoen. Dit jaar heeft ze slechts twee zevenkampen op haar programma staan: één in Götzis in Oostenrijk eind mei en één op het EK atletiek in Berlijn begin augustus.

   

  "Götzis wordt een wedstrijd om me voor te bereiden op het EK", zegt Thiam. "Het is nog maar mei, dus ik ben nog niet helemaal klaar. Dat is normaal. In Götzis gaan we vooral zien wat al goed zit en waar nog werk aan is."

   

  Vorig jaar zette Thiam met 7.013 punten een schitterende prestatie neer in Götzis, slechts twee atleten deden ooit beter. Is dat opnieuw haalbaar? "Alles is mogelijk. Ik ben heel blij dat ik die 7.013 heb neergezet, misschien lukt me dat maar één keer in mijn leven."'

   

  "In 2016 hebben we erg hard gewerkt voor de Olympische Spelen en daar plukte ik vorig jaar nog de vruchten van. Daardoor was ik zo vroeg in het seizoen zo sterk. Normaal gezien zal ik nu niet zo sterk zijn in Götzis. Ik hoop dat ik dit jaar mijn topvorm in augustus zal hebben."

  "Nafi moet meer trainen op techniek"

  Roger Lespagnard, de coach van Nafi Thiam, legt de lat hoog voor zijn pupil. Hij acht de olympisch kampioene in staat om het wereldrecord zevenkamp te verbeteren, maar dan moet ze de komende tijd wel meer gaan trainen.

   

  "De volgende twee jaar, in de jaren voor de Spelen in Tokio, kan ze flirten met het wereldrecord. Dat is wel van een erg hoog niveau: 7.291 punten. Als ze niet meer traint, dan zal dat onmogelijk zijn", zegt Lespagnard.

   

  "Ze heeft nu vooral op het fysieke gewerkt, maar daar bots je op een bepaald moment ook op je grenzen. Ze moet vooral vaker op haar techniek trainen. Die hebben we de voorbije jaren vooral tijdens de wedstrijden getraind en dat is onvoldoende."

  "Ze kan op elke discipline nog 30 punten extra pakken. Dat is 210 punten samen, dat is het wereldrecord of toch bijna. Qua techniek heeft ze nog een grote progressiemarge als we het trainingsvolume vergroten. Dat weet Nafi zelf ook."

   

  Maar evident is dat allemaal niet. Haar studies slorpen veel tijd op en ook haar nieuwe status in de atletiekwereld blijft niet zonder gevolgen. "Nu ze olympisch kampioene en wereldatlete van het jaar is, wordt ze vaak door haar sponsors opgeëist. Dat is voor mij een extra argument om te zeggen, dat ze meer moet trainen."

  "De omstandigheden in België zijn niet ideaal"

  Om aan haar techniek te werken heeft Thiam wel geschikte infrastructuur nodig en die heeft ze tijdens de barre wintermaanden niet. Een zaal om te trainen heeft de olympische kampioene namelijk bizar genoeg niet. "Wanneer het koud is en sneeuwt, kan ik niet hoogspringen of speerwerpen. Ik kan dan eigenlijk niks doen, behalve lopen", zegt Thiam.

   

  "De voorbereiding in de winter is erg belangrijk, daar leg je de basis voor de rest van het jaar. De omstandigheden in België zijn niet ideaal. We doen wat we kunnen, maar de kampioenschappen in zaal kunnen zo nooit een doel zijn voor mij. Ik kan nooit klaar zijn zoals mijn concurrentes die wel over de juiste infrastructuur beschikken."

   

  "Ik hoop dat het verandert, want we zijn gelimiteerd op deze manier en dat is jammer. We verliezen beloftevolle atleten door onze gebrekkige infrastructuur. Het is al jaren hetzelfde en dat is triest."

   

  Ook coach Lespagnard hoopt op beterschap. "Ik begrijp heel goed dat het niet altijd evident is om grote infrastructuurwerken te doen. Maar in 2019 zullen we een zaal hebben in Louvain-la-Neuve. Dat zal voor mij een beetje laat zijn, want dan zal ik bijna gepensioneerd zijn."

  Sportweekend zocht Thiam en Lespagnard op in Virton: