• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als Marseille wil winnen, zal het met spektakel moeten gebeuren"

  "Marseille heeft me in de vorige rondes ontroerd door zijn overgave."

  Voetbalfans moeten vanavond zeker afstemmen op Canvas of sporza.be voor de finale van de Europa League. Commentator Filip Joos blikt al vooruit. "Er zijn te veel goeie voetballers bij Marseille om zomaar te stellen: Atletico Madrid pakt die finale."

  "Ik heb respect en bewondering voor Simeone"

  Atletico Madrid is de favoriet, al was het maar door de gewenning aan finales én door de manier waarop het Arsenal heeft uitgeschakeld.

  Qua spektakel kun je daar vraagtekens bij plaatsen, maar het was toch indrukwekkend.

   

  In de halve finales van de Champions League zag je al die topteams die er niet in slaagden om controle te houden. Dan was daar plots op donderdagavond Atletico dat zei: "Hé, jongens, zo kan het ook." Ik heb daar wel respect en zelfs bewondering voor.

   

  Het voetbal onder Simeone wordt te vaak weggezet als afbraakvoetbal. Dat vind ik overdreven. Hij heeft zijn ploeg elk jaar beter laten voetballen. Hij is ook nooit gezwicht voor het grote geld uit Engeland. En intussen bouwt hij bij Atletico aan een dynastie: zijn 4e Europese finale in 7 jaar.

  VIDEO: Atletico troeft Arsenal af in de halve finales

  "Marseille is frivoler dan Atletico, maar laat Garcia hen ook zo spelen?"

  Je zou kunnen zeggen dat Atletico de schitterende tandem Griezmann-Costa is, met daarachter 8 spelers die met het mes tussen de tanden spelen. Je moet je neus daar niet voor ophalen, want daar zitten ook goeie voetballers bij. Maar Marseille is frivoler.

   

  Ik vraag me wel af: zal Rudi Garcia zijn ploeg ook frivool laten spelen? Ik hoop dat hij vol de kaart trekt van het spektakel, want als Marseille wil winnen, zal het via de spektakelweg moeten gebeuren.

  En dat is moeilijk tegen Atletico. Daar slaagt zelfs Real Madrid niet in. Die kunnen wel winnen, maar niet op een spectaculaire manier.

   

  Atletico is een machine, waar je als ploeg op een of andere manier voorbij moet. De matchen van Marseille die ik zag waren ontroerend, niet alleen door hun overgave, maar ook omdat ze na 75 minuten fysiek in elkaar klapten.

   

  Veel zal afhangen van welk gezicht draaischijf Dimitri Payet laat zien. Hij is typisch een speler die net op dat moment faalt. Zo zagen we hem in de EK-finale tegen Portugal alleen toen Ronaldo op hem botste.

   

  Ik hoop uiteraard dat hij tot zijn recht komt en hij kan laten zien wat hij tegen Leipzig, Salzburg en in de competitie heeft getoond. Maar Atletico is nog een stap hoger en ze zullen hem viseren. Gabi, Koke, Thomas Partey, Saul,... Begin er maar aan.

   

  Als er 1 ploeg eerst moet scoren, laat het dan toch maar Marseille zijn, zodat de finale echt kan losbarsten. Maar het kan volgens mij alle kanten uit. Er zijn te veel goeie voetballers bij Marseille om zomaar te stellen: Atletico pakt die finale.

  VIDEO: Heerlijke goal van Payet in de kwartfinale tegen Leipzig

  "Griezmann heeft altijd al gescoord in Lyon"

  De finale vindt plaats in het Parc OL in Lyon, nota bene de grote rivaal van Marseille. Bij Marseille zien ze dit als "de inname van Lyon". Ik hoop dat het rustig blijft, want de voorbije weken zongen ze bij Marseille: "Jean-Michel Aulas (voorzitter Lyon), on va tout casser chez toi!" Hopelijk was dat studentikoos bedoeld.

   

  Aan de andere kant wrijft ook Griezmann zich in de handen met Lyon als schouwtoneel. Zijn ouderlijk huis ligt op 61 kilometer van het stadion. Dat zal toch een rol spelen, denk ik. En hij heeft hier altijd gescoord: 2 keer met Frankrijk tegen Ierland en een onwaarschijnlijke goal met Real Sociedad.

  Filip Joos

  VIDEO: Griezmann scoort 2 keer voor Frankrijk in Lyon

  Live op Sporza

  U kunt de finale vanavond bekijken op Canvas en onze livestream. De aftrap is om 20.45u. De voorbeschouwing, vanaf 20.30u, en nabeschouwing is in handen van Karl Vannieuwkerke. Zijn analisten zijn Gert Verheyen en Wesley Sonck. Het commentaar ter plaatse is van Filip Joos.