• home
 • video
 • pas verschenen

  Renaat Schotte: "Froome op achterstand, daar droomt de Tour van"

  V.l.n.r.: Campenaerts, Wellens, Yates en Froome.

  Na de start in Israël en een passage in Sicilië trekt de Giro zich vandaag weer op gang. "Het kan de spannendste grote ronde van het jaar worden", denkt onze man ter plaatse Renaat Schotte, die ook rekening houdt met een tweede Belgische ritzege.

  Giro, deel 2 volgens Renaat Schotte:

  • Victor Campenaerts aast op revanche
  • Tim Wellens gaat voor een tweede ritzege
  • Leider Simon Yates moet blijven aanvallen
  • Tom Dumoulin snelt naar het roze in de chronorit
  • Froome op achterstand kan nog spektakel opleveren

  "Campenaerts concentreert zich op 2e tijdrit"

  De Belgische renners hebben de Giro al mee gekleurd. Op dag 1 reed Europees kampioen Victor Campenaerts naar de 3e plaats in de tijdrit, Tim Wellens won de eerste etappe op Italiaanse bodem.

  "Waar heeft Campenaerts die 2 seconden verspeeld? Dat moet in de afdaling gebeurd zijn. Daar gaf hij niet het volle pond", pikt onze reporter ter plaatse Renaat Schotte in.

   

  "De roze trui zat erin voor Campenaerts. En die zou hij nog enkele dagen gedragen hebben, want Dumoulin deed absoluut geen moeite om het roze te verdedigen."

  "Spijtig voor Campenaerts, maar na het openingsweekend zal hij maar met één doel in zijn hoofd gezeten hebben: de tijdrit van volgende week dinsdag."

   

  "De meeste tijdrijders moeten zich deze week uit de naad fietsen voor het klassement, Campenaerts niet. Hij kan zijn krachten sparen. Hij zal relatief fris aan de start staan. Voor mij is Campenaerts volgende week favoriet. En het parcours speelt ook in zijn voordeel."

  "Wellens voor een bisnummer"

  "Tim Wellens is vorige week met de deur is huis gevallen, toen de Giro haar intrede maakte in Italië", gaat Renaat Schotte voort. "Nu kunnen ze zich bij Lotto-Fix All een risico permitteren. Later in de Giro krijgt Wellens nog kansen. Hij gaat zeker voor een tweede zege."

   

  "Wellens is niet de enige Belgische kanshebber. Jürgen Roelandts aast op een ontsnapping. Hij heeft deze week de ritten van donderdag en vrijdag aangestipt."

  "Ook Sander Armée beschikt over mogelijkheden, zeker met zijn klimcapaciteiten. Als hij in een ontsnapping zit met een aankomst bergop maakt hij kans. Hij heeft zich vorig weekend al eens getest op de Montevergine in een groep met de favorieten."

  "Roze voor Dumoulin in tijdrit"

  Bij de klassementsrenners voorspelt Renaat Schotte nog veel spanning. "Leider Simon Yates moet nog meer tijd sprokkelen, omdat Tom Dumoulin volgende week dinsdag in het voordeel is in de tijdrit", weet hij ook.

   

  "Yates heeft naar verluidt goed gewerkt aan zijn tijdrit, maar wereldkampioen Dumoulin is en blijft outstanding in die categorie."

  De roze trui zat erin voor Campenaerts. En die zou hij nog enkele dagen gedragen hebben, want Dumoulin deed absoluut geen moeite om het roze te verdedigen.

  RENAAT SCHOTTE

  "Volgend weekend staat eerst de Zoncolan op het programma. Het verleden heeft ons geleerd dat de verschillen eerder klein zijn op die col. Ik verwacht niet dat Dumoulin er veel tijd zal verliezen.""Normaal gezien verovert de Nederlander de leiderstrui in de tijdrit. En dan wordt het voor hem zaak om stand te houden in de bergen. Makkelijk wordt dat niet, want Yates klimt super. En met Chaves en Haig heeft hij twee extra troeven in zijn team. Die twee hebben al indruk gemaakt."

  "Froomescenario waar Tour van droomt"

  Tom Dumoulin volgt op 38 seconden van Simon Yates, Chris Froome op 2'27". Renaat Schotte: "Froome heeft extra tijd verloren met zijn val voor de tijdrit in Jeruzalem, maar ik denk ook dat hij gewoon niet goed genoeg is. En dat is waarschijnlijk de bedoeling. Sky gaat ervan uit dat Froome ook de Tour rijdt. Daarom mag Froome nog niet tiptop zijn."

   

  "Dat belooft wel voor de ontknoping van de Giro. Dan krijg je een scenario waar je in de Tour alleen maar op kan hopen: een Froome die met achterstand aan de sleutelritten moet beginnen. Nu krijgt hij de kans om geschiedenis te schrijven en zijn geslagen positie om te zetten in winst."

   

  "Dat is niet uitgesloten. Froome schuwt het risico niet. Vorig jaar is het hem net niet gelukt in de slotrit van de Dauphiné, maar het leverde wel een van de mooiste etappes van het jaar op. Froome ging er vol voor de winst, al is het hem niet gelukt toen."

  "Spannendste grote ronde van het jaar"

  Speelt de zaak rond zijn pufjes een rol? "Neen, dat geloof ik niet", antwoordt Renaat Schotte. "Froome zou wel eens gelijk kunnen halen in zijn zaak. Als Froome zijn versie van de feiten mag doen, zullen veel mensen hem waarschijnlijk begrijpen."

   

  "Achter de schermen is er een grote procedureslag aan de gang, maar in de koers focust Froome zich 100 procent op de wedstrijd. Dat kan hij als geen ander."

   

  "Froome lijkt een zachtgekookt eitje, maar zo is hij helemaal niet. Froome is een keikop, die sportief over lijken kan gaan. Kijk maar naar zijn rivaliteit met Wiggins."

   

  "Froome is een keiharde sportman. En dat kan nog spektakel opleveren. Daarom lijkt de Giro nu al de spannendste grote ronde van het jaar te worden."

  Stand Giro (na rit 9)
  1GBRSimon Yates37u37'15"
  2COLEsteban Chaves+32"
  3NEDTom Dumoulin+38"
  4FRAThibaut Pinot+45"
  5ITADomenico Pozzovivo+57"
  6ECURichard Carapaz+1'20"
  7NZLGeorge Bennett+1'33"
  8AUSRohan Dennis+2'05"
  9SPAPello Bilbao+2'05"
  10CANMichael Woods+2'25"
  11GBRChris Froome+2'27"
  12OOSPatrick Konrad+2'34"
  13COLMiguel Ángel López+2'34"
  14AUSBen O'Connor+2'36"
  15ITAFabio Aru+2'36"