• home
 • video
 • pas verschenen

  Europa wil voetzoekers en Bengaals vuur verbieden in alle stadions

  Bengaals vuur en bommetjes worden verbannen uit de stadions.

  Het gebruik van pyrotechniek in de stadions neemt hand over hand toe, met de enorme bom in de Bosuil als triest dieptepunt. De verschillende instanties voeren de strijd dan ook op.

  Afgelopen zaterdag werd de Bosuil opgeschrikt door een luide knal, afkomstig van een enorme voetzoeker. Verschillende fans hielden hier (mogelijk blijvende) gehoorschade aan over.

   

  Het was niet het eerste incident met bommetjes of ander pyrotechnisch materiaal dit seizoen, maar de Voetbalcel van de KBVB hoopt wel dat het het laatste is.

   

  De Raad van Europa, de verzameling van Europese landen, is bezig met een resolutie die het gebruik van pyrotechniek in alle voetbalstadions volledig moet verbieden. Binnenlandse Zaken zal zorgen voor een sensibiliseringscampagne tijdens de overgangsperiode.

   

  In België willen ze graag nog een stapje verder gaan. "Door de wijziging van de voetbalwet zal het verbod op bezit en gebruik van pyrotechnische voorwerpen worden uitgebreid buiten het stadion."

   

  De politie zal in de toekomst ook harder optreden tegen de daders. Sancties kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de minimumstraf voor het afsteken van Bengaals vuur 500 euro boete en 12 maanden stadionverbod.