• home
 • video
 • pas verschenen

  Einde aan WK-soap: België, Spanje en Roemenië gediskwalificeerd

  Ook de laatste interland tussen Spanje en België zorgde voor controverse.

  De Wereldrugbybond heeft voor duidelijkheid gezorgd op weg naar het WK in 2019. België, Spanje en Roemenië worden gediskwalificeerd omdat ze tijdens de kwalificaties spelers opgesteld hadden die niet speelgerechtigd waren. Hierdoor mag Rusland naar het WK en mag zelfs Duitsland, dat laatste eindigde met 0 punten, nog barrages spelen.

  De laatste speeldag in de Rugby Europe Championship werd al op 18 maart afgewerkt, maar pas nu is er duidelijkheid over de eindstand. België klopte Spanje op de laatste speeldag met 18-10. Daardoor grepen de Spanjaarden naast de tweede plek en een rechtstreeks WK-ticket, maar achteraf dienden ze een klacht in tegen de Roemeense scheidsrechter, die zes penalty's aan België had toegekend.

   

  De Wereldrugbybond heeft nu beslist dat de interland niet opnieuw gespeeld hoeft te worden en dat het resultaat behouden blijft.

   

  Tegelijkertijd liep er nog een zaak bij de Wereldrugbybond omdat zowel België, Spanje als Roemenië spelers zouden hebben opgesteld die niet speelgerechtigd waren. Dat blijkt te kloppen en dus werden de drie landen gediskwalificeerd voor het WK in 2019.

   

  Voor de Zwarte Duivels, die door hun vijfde plaats toch geen aanspraak maakten op een ticket, heeft dit niet veel invloed. Maar Roemenië, dat rechtstreeks geplaatst was, en Spanje, dat play-offs mocht spelen, zien hun deelname wel in rook opgaan.

   

  Rusland krijgt nu het rechtstreekse ticket en Duitsland, dat in de groep laatste geëindigd was met nul punten, mag een barrageduel spelen tegen Portugal.

  De stand voor de controverse

  Eindstand
     M  W  G  V  ptn 
  1. Georgië 55023
  2. Roemenië53214
  3. Spanje530213
  4. Rusland52310
  5. BELGIE5239
  6. Duitsland55