• home
 • video
 • pas verschenen

  Terugblik op de Premier League: De Bruyne schittert in recordseizoen City

  Manchester City sluit de competitie af met 100 punten.

  Na 38 wedstrijden zijn de Europese tickets verdeeld in de Premier League. Ook de drie clubs die degraderen zijn bekend. Enkele landgenoten, zoals Kevin De Bruyne en Jan Vertonghen, hebben een uitzonderlijk sterk seizoen achter de rug. We zetten alles even op een rijtje.

  Manchester City eindigt met 100 punten

  Manchester City stapelde dit seizoen de records op en deed er op de slotspeeldag nog eentje bij. City had al de meeste doelpunten (106) en de meeste overwinningen (32) in één seizoen. Nu is het ook het eerste team dat 100 punten behaalt in de Premier League.

  City sluit de competitie af met 19 punten voorsprong op stadsrivaal United. Daarmee verbeteren de jongens van Pep Guardiola de prestatie van Manchester United onder leiding van Sir Alex Ferguson. In het seizoen 1999-2000 behaalde United 18 punten meer dan Arsenal.

  Wenger neemt afscheid van Arsenal met zesde plaats

  Naast Manchester City mogen nog drie Engelse clubs zich opmaken voor de Champions League. Manchester United, Tottenham en Liverpool vervolledigen de top 4 en mogen zich volgend seizoen opmaken voor de strijd om de Beker met de Grote Oren.

  Na een zeer matig seizoen eindigt Chelsea op de vijfde plaats in de Premier League. Hierdoor spelen Eden Hazard en Thibaut Courtois volgend seizoen in de Europa League.

  Ook de club van afscheidnemend coach Arsène Wenger, Arsenal, moet tevreden zijn met de Europa League. Door het verlies tegen Atletico Madrid in de halve finale van de Europa League maken de Gunners geen kans op Champions League volgend seizoen. Na 22 jaar en 1235 wedstrijden neemt Wenger dus een beetje in mineur afscheid van Arsenal.

  Chadli degradeert met West Bromwich

  In de strijd om de degradatie hebben Swansea City, Stoke City en West Bromwich Albion het onderspit moeten delven. Swansea en Stoke beëindigen de competitie met 33 punten, West Bromwich is hekkensluiter met 31 punten. Nacer Chadli zakt dus naar de Championship.

  Mohamed Salah wint Golden Boot

  Mohamed Salah werd al verkozen tot Speler van het Jaar in Engeland. In de laatste competitiematch zette de Egyptenaar de puntjes op de i door zijn 32e competitiedoelpunt van het seizoen te scoren.

  Salah wordt hierdoor de best scorende buitenlander in de Premier League. Hij verbreekt het record van Cristiano Ronaldo en Luis Suarez. Ronaldo scoorde 31 doelpunten voor Manchester United (2007-2008). Suarez deed dat kunstje over in het shirt van Liverpool (2013-2014).

  De Bruyne is Playmaker of the Season

  De titel Playmaker of the Season gaat naar de speler die de meeste assists achter zijn naam heeft. Met 16 beslissende passes is Kevin De Bruyne de eerste speler ooit die in twee opeenvolgende Premier League-seizoenen minimaal zestien assists gaf.

  De Bruyne is überhaupt de tweede speler ooit met minimaal 16 assists in twee Premier League-seizoenen. Cesc Fabregas deed het hem al eens voor: 17 assists in 2007-2008 en 18 assists in 2014-2015.

  Nog een record voor De Bruyne: onze landgenoot won 31 van zijn 37 competitieduels dit seizoen en is daarmee de eerste speler ooit die 31 Premier League-duels in één seizoen wint. Geen van zijn teamgenoten deed mee in alle 31 zeges. De Bruyne is dus de enige met dit record.

  Meeste assists in de Premier League (2017-2018)
   SpelerAssists 
  1Kevin De Bruyne16 
  2Leroy Sané15 
  3David Silva11 
   Raheem Sterling11 
  5Paul Pogba10 
   Riyad Mahrez10 
   Christian Eriksen10 
   Dele Alli10 
   Mohamed Salah10 
  Meeste assists top 5 Europese competities (2017-2018)
   SpelerAssists
  1Kevin De Bruyne16
  2Leroy Sané15
  3Luis Alberto14
   Thomas Müller14
  5Neymar13
   Dimitri Payet13
   Memphis Depay13

  'Super Jan' is Player of the Season bij Tottenham

  Bij Tottenham is Jan Vertonghen verkozen tot Player of the Season. Door een lichte blessure liet Vertonghen de seizoensafsluiter tegen Leicester City aan zich voorbijgaan. De Spurs wonnen wel met 5-4, maar voor het eerst sinds 29 januari 2014 (1-5 nederlaag tegen Manchester City) incasseerde Tottenham vier doelpunten in een thuiswedstrijd in de Premier League.

  Gelukkig kon de Londense club bijna altijd op Vertonghen rekenen, want ‘Super Jan’ speelde liefst 3.205 van de 3.420 mogelijke minuten. Enkel Christian Eriksen (3.225 minuten) heeft dit seizoen meer speelminuten verzameld. Opvallend is toch dat een verdediger Speler van het Jaar wordt bij Tottenham, zeker als u weet dat Harry Kane 30 Premier League-doelpunten maakte dit seizoen.