• home
 • video
 • pas verschenen

  Renaat Schotte: "In Israël heb ik een keer boze blikken gekregen"

  Renaat Schotte brengt voor u verslag uit vanuit het hart van de Giro.

  Renaat Schotte blikt terug op de eerste week van de Ronde van Italië, die van start ging in Israël. "Een aparte ervaring", vertelt onze man in de Giro. "Een Grande Partenza in een totaal andere tijdszone wordt waarschijnlijk de volgende stap."

  "Tijdens sabbat door orthodoxe wijk"

  De 101e editie van de Giro is duizenden kilometers buiten Rome van start gegaan: in Israël. "Een apart en vreemd kader voor een koers, maar de ervaring was wel positief", getuigt wielerman Renaat Schotte.

  "Een rollercoaster die kriskras door Israël reed. Logistiek een avontuur en een zware operatie, maar ik klaag niet. Ik had ook geen tijd om aan de Klaagmuur te gaan staan."

  "In Jeruzalem heb ik me wel een keer flink vergist. Er stond een hek op de weg. Ik dacht dat het er stond voor de Giro, maar dat was niet het geval. De weg was afgezet voor de sabbat van de israëlieten."

  "De gps stuurde me over die weg en ik kwam in een orthodoxe wijk terecht. Daar heb ik heel veel boze blikken gekregen. Ik had snel begrepen dat die wijk verkeersvrij is tijdens de sabbat. Op zijn zachtst gezegd een aparte ervaring."

  "Grootste wielerpubliek van Midden-Oosten"

  "In vergelijking met andere wielerwedstrijden in het Midden-Oosten heb ik veel publiek gezien in Israël", gaat Renaat Schotte voort. "Veel meer dan in Qatar, Dubai of Abu Dhabi. Oman is een goede tweede na Israël. Daar staan ook wat mensen langs de weg."

  "Je mag het natuurlijk niet vergelijken met West-Europese normen of de Vlaamse standaard. In Jeruzalem, Haifa en Tel Aviv stonden meer dan 10.000 enthousiaste toeschouwers. En dat voor een fenomeen dat ze nooit gezien hadden."

  "Of het in beeld was, weet ik niet, maar in de rit door de woestijn heb ik ook Palestijnen langs de weg zien staan. Of toch Arabische groepen. Ik zie Israël niet meer zwart-wit. Het beeld dat in de media leeft, komt niet overeen met het dagelijkse leven in Israël."

  "Grande Partenza in Japan of Amerika"

  Het zal niet de laatste keer zijn dat de Giro buiten Europa van start gaat. "Er waren, of er bestaan, plannen voor een echte overzeese start", weet Renaat Schotte, "in Japan of in de Verenigde Staten."

  "En de Giro is gek genoeg om dat te doen ook. Dan zouden ze twee rustdagen inplannen voor de reis naar Italië."

  "Een Grande Partenza in een totaal andere tijdszone wordt waarschijnlijk de volgende stap. Bij de Giro zijn ze niet bang voor een risico. Ze zullen het eerder aandurven dan de Tour."

  "De tijd moet er rijp voor zijn. De renners zijn met gemengde gevoelens naar Israël getrokken, maar ondertussen zijn ze bijgedraaid."

  Dinsdagochtend blikt Renaat Schotte hier vooruit naar het verdere verloop van de Giro. "Het lijkt nu al de spannendste grote ronde van het jaar te worden", vertelt onze reporter vanuit Italië.