• home
 • video
 • pas verschenen

  Plasschaert: "Heel tevreden met mijn 1e medaille op een EK"

  Plasschaert: "In de loop van de week punten laten liggen."

  Emma Plasschaert heeft zaterdag het brons weggekaapt op het EK Laser Radial in La Rochelle (Fra), achter de Nederlandse meisjes Marit Bouwmeester en Maxime Jonker. "Ik ben heel tevreden, want dit is de eerste keer dat ik een medaille pak op het EK. Komende zomer wil ik mijn start perfectioneren, dat is nog mijn grootste werkpunt."

  Plasschaert vervult de opvolgersrol van de gestopte Evi Van Acker met verve. "Het gaat in de goeie richting. Hier bouwen we op voort", vertelde ze aan Sporza.

  Zat er eigenlijk meer in? "Op de voorlaatste dag lagen de punten al redelijk ver uit elkaar met de nummers 1 en 2. Toen was de derde plek het hoogst haalbare."

  "Maar ik heb in de loop van de week wel wat punten laten liggen op cruciale momenten, waardoor het gat met de eerste en de tweede plaats zo groot werd."

  "Er zijn dus zeker werkpunten, die ik al met de coach besproken heb. We gaan daar deze zomer hard aan werken om mee te dingen met de top."

  "Wil deze zomer mijn start perfectioneren"

  Een constante in haar prestaties leggen is een van de aandachtspunten. "Inderdaad. Het grootste probleem ligt eigenlijk bij mijn start. Als ik een slechtere start heb, is het vaak moeilijker om terug naar voren te komen en wordt dat een slechtere reeks. Zo zit die inconsistentie erin."

  "Mijn start perfectioneren is dan ook het grote doel voor deze zomer. Daar kunnen we nog veel op trainen. Dat gaat om veel oefening en ervaring en ervoor zorgen dat alles tot in de puntjes juist zit."

  "Zit nog niet op niveau van Van Acker, maar werk daar hard aan"

  Plasschaert is bezig aan een mooi seizoen. De 24-jarige zeilster haalde al 2 keer zilver op een wereldbeker en nu brons op het EK: "Er zit zeker een stijgende lijn in. Het is het eerste jaar dat ik zo op het podium sta in de seniorenvloot. Ik hoop die lijn door te trekken."

  De vergelijking met Van Acker, goed voor brons op de Spelen van Londen 2012, blijft voorlopig duren. Denkt ze een gelijkaardige carrière te kunnen uitbouwen? "Ik denk wel van dat te kunnen. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik nog niet op hetzelfde niveau zit als zij zat. Zij was heel consistent, haalde altijd het podium, ook bij een slechte wedstrijd. Ik werk er nu hard aan om dat te bereiken. Het zou mooi zijn, mocht ik dat kunnen evenaren."

  Van Acker volgt Plasschaert en Maité Carlier op de voet. "We krijgen elke dag berichtjes en aanmoedigingen. En ze kijkt volgens mij ook vaak live mee achter de computer. Dat is heel leuk."

  Het blijft trouwens niet alleen bij aanmoedigingen. "Ze heeft ook tips en geeft haar eigen ervaring door."