• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Antwerp speelt Europacup II-finale op Wembley

  Cisse Severeyns maakt het enige doelpunt voor Antwerp tegen Parma.

  Antwerp is tot de dag van vandaag de laatste Belgische club in een Europese bekerfinale. Op 12 mei 1993 speelt de oudste club van het land de finale van Europacup II op Wembley tegen Parma. De Italianen zijn sterker en winnen met 1-3. Kijk hieronder naar de beelden.

  Met 17.000 supporters naar Londen (zonder alcohol)

  De supporters van Antwerp trekken massaal naar "Wem-be-lee". De meeste fans doen dat met de ferry. Op de overzetboot is er geen druppel alcohol te vinden. Wat later op de dag lest een supporter zijn dorst dan maar in een fontein op Trafalgar Square in Londen.

  "Gras zoals op de Bosuil"

  Een dag voor de wedstrijd warmt Antwerp zich op in het imposante en mythische Wembley-stadion. Het heilige gras ligt er goed bij. "Zoals op de Bosuil", lacht publiekslieveling Hans-Peter Lehnhoff.

  De stifter van Cisse Severeyns

  Op 12 mei 1993 om 19.15u plaatselijke tijd wordt de finale van Europacup II op gang gefloten door de Duitse scheidsrechter Assenmacher. De Italianen nemen Antwerp-doelman Stojanovic meteen onder vuur. Na 9 minuten moet hij zich al gewonnen geven op een knappe volley van Minotti.

  Het antwoord van Antwerp volgt snel. Czerniatynski straft Italiaans balverlies af en speelt spitsbroeder Severeyns aan. Met veel flair stift hij de gelijkmaker binnen.

  Wat later krijgt Severeyns nog een kopkans, maar daarna neemt Parma weer over. Melli springt hoger dan Taeymans en het staat 1-2.  

  In de tweede helft moet Antwerp de wedstrijd ondergaan. Vijf minuten voor tijd glipt Cuoghi door de buitenspel om de 1-3 op het bord te zetten.

  "Bedankt, Walter Meeuws"

  De Antwerp-supporters zijn niet ontgoocheld. "We mogen niet klagen, we hebben de finale gehaald en Parma heeft verdiend gewonnen. Wij blijven feesten", vinden ze. "En bedankt ,Walter Meeuws", voegt een fan nog toe.

  Op de luchthaven van Deurne bedankt de coach op zijn beurt de supporters met de woorden: "We hebben niet kunnen winnen, maar we hadden wel de beste supporters." Het zal de laatste keer zijn, want Meeuws krijgt het aan de stok met voorzitter Eddy Wauters en trekt naar AA Gent.