• home
 • video
 • pas verschenen

  "Thiam is bijna een zekerheid voor goud op het EK"

  Nafi Thiam kan uitblinken op het EK.

  Vorige week Doha, vandaag Shanghai: het Diamond League-seizoen is van start gegaan, maar naar Belgische uitblinkers hoef je niet te zoeken. "Op het EK mag je echter heel veel verwachten", zegt Sporza-atletiekcommentator Kris Meertens.

  In de Diamond League atletiek zullen de Belgen dit seizoen niet met de medailles gaan lopen. Ook olympisch zevenkampkampioene Nafi Thiam niet. "Thiam is in alles heel goed, maar niet goed genoeg om de Diamond League te winnen", zegt Meertens.

  "Thiam kan wel het podium halen in het hoogspringen, haar beste discipline, maar dan moet ze specifiek trainen. En ze richt zich liever op de meerkamp in Götzis eind mei, waar ze vorig jaar boven de 7.000 punten ging, en op het EK."

  "Thiam zal na het EK wel nog in actie komen op de Memorial Van Damme, maar in de Diamond League hoef je niet te veel te verwachten van haar. Het zal hooguit een goede training zijn."

  "Milanov mag op een goede dag dromen van het podium"

  Hoe zit het dan met de andere Belgen? "De Borlées zijn niet meer in staat om uit te blinken op de Diamond League. Er zijn te veel jonge concurrenten op de 400 meter."

  "Van Philip Milanov mag je wel iets verwachten: op een goede dag kan hij op het podium staan. Hij is snel naar voren gekomen, de verwachtingen waren meteen hoog. Hij heeft nog wat tijd nodig, maar hij kan binnen 2 jaar tot de top 3 van de wereld behoren."

  "Voor de rest heeft België nog goede atleten. Koen Naert is op Europees niveau een goede marathonloper. Soufiane Bouchikhi is fantastisch op de 10.000 meter. Maar wereldwijd worden de Europeanen weggelopen door de Kenianen en de Ethiopiërs."

  "Deze lichting kan goed scoren op het EK"

  Maar de Diamond League is niet de eindhalte voor de Belgen, want op het EK in Berlijn (7-12 augustus) kunnen ze wel potten breken. "Vroeger waren er jaren waarin we dachten: "Wat moeten we op een EK gaan doen?'", vertelt Meertens. "Maar deze lichting kan wel goed scoren op het EK. We kunnen uitkijken naar augustus."

  "Thiam is bijna een zekerheid voor goud. Ze heeft ons al zo vaak verbaasd en kan op bepaalde disciplines nog veel trainen. Ik zie niet meteen iemand die haar zal kunnen bedreigen voor de Europese titel."

  "Ook de afstandslopers zullen meespelen voor de medailles: Bouchikhi, Bashir Abdi... Het is enkel afwachten wat de andere landen zullen doen. Turkije heeft bijvoorbeeld enkele Kenianen in dienst, wat niet altijd heel eerlijk is."

  "De Borlées kunnen individueel misschien niet meer scoren, maar de 4x400m-ploeg is nog steeds top. Met de jonge Jonathan Sacoor hebben ze nog een extra troef. Kevin en Jonathan Borlée mogen wat minder worden, het wordt dik gecompenseerd. We mogen dus veel verwachten van de estafetteploeg."