• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: KV Mechelen wint Europacup II (11 mei 1988)

  Lei Clijsters (r) was de aanvoerder van KV Mechelen.

  Exact 30 jaar geleden heeft KV Mechelen als laatste Belgische club een Europese beker in de lucht mogen steken. In de finale van Europacup II klopte het Ajax met 1-0. Bekijk hieronder de beelden van de historische voetbaldag 11 mei 1988.

  Met 12.000 supporters naar Straatsburg

  De finale van de Beker der Bekerwinnaars vindt plaats in Straatsburg. De supporters van KV Mechelen zijn massaal aanwezig in de Franse stad. Achter de Kazerne speelt de Belgische bekerwinnaar gemiddeld voor 8.000 thuisfans, in Straatsburg zijn ze met 12.000.

  Tegenstander Ajax heeft 20.000 supporters op de been gebracht. De Belgische supporters hebben wat angst voor de harde kern, maar de Nederlanders gedragen zich in hartje Straatsburg. Al gaat één Ajacied wel met een sjaal van een KVM-supporter lopen.

  Na de finale halen de Belgen hun gram. "Ajax is een wasproduct", zingen ze luidkeels.

  De kopbal van Piet den Boer

  In de finale stormt Marc Emmers na een kwartier alleen op Ajax-doelman Stanley Menzo af. Danny Blind haalt hem neer en moet gaan douchen. Ajax blijft met 10 spelers achter.

  KV Mechelen maakt gebruik van het numerieke overwicht. In de eerste helft botst Piet den Boer nog op Menzo, maar na de pauze is het wel raak. Publiekslieveling Eli Ohana dribbelt zijn tegenstander tureluurs, Den Boer knikt de center keurig binnen.

  De Belgische club is op weg naar een stunt. Michel Preud'homme pareert een knap schot van zijn toekomstige ploegmaat Johnny Bosman en de Beker der Bekerwinnaars is voor KV Mechelen. "Hoe mooi is het niet, de underdog die de Europese beker wint", klinkt het uit de mond van commentator Rik De Saedeleer.

  Een Europabeker vol champagne

  Mechelen gaat een lange nacht tegemoet na de Europese stunt. De spelers zetten om half twee voet op Belgische bodem. Coach Aad de Mos en aanvoerder Lei Clijsters laten met veel plezier de Europese beker volgieten met champagne.

  Daarna bouwt KV Mechelen een feestje in het stadion. Om drie uur 's nachts trekken ze naar de Grote Markt, waar een massa supporters hen staat op te wachten. De spelen springen en dansen op de bus.