• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Club heeft nu twee kansen op de titel, dat gaat wel lukken"

  Peter Vandenbempt fileert de prestaties van Club, Standard en Anderlecht.

  De competitie nadert zijn ontknoping. Peter Vandenbempt fileert de prestaties van de top drie. "Club heeft na de rust zo veel weerbaarheid en vastberadenheid getoond, dat alle frustraties en twijfels van na de nederlaag tegen Anderlecht definitief verdwenen lijken."

  "Normaal" is toch beter voor Club Brugge, is gebleken

  Ivan Leko vond blijkbaar dat hij wat moest doen na de nederlaag tegen Anderlecht. Hij koos met Horvath voor een piepjonge doelman, die al maanden niet had gespeeld om de onzekere Gaboelov te vervangen. Nog maar eens een keeperswissel dus. Dat was enerzijds een risico, maar ook te begrijpen. Het is gelukt. Horvath heeft weinig werk gehad en heeft het goed gedaan.

  Leko zette ook Vanaken op de bank, dat vond ik persoonlijk geen goed idee. Ondanks zijn slappe match tegen Anderlecht. Je beste speler op de bank zetten in een cruciale match, dat lijkt me pas een risico. Het doet me wat denken aan Sa Pinto in de laatste match van de reguliere speeldag. Die zette Carcela op Oostende op de bank.

  Club had wel overwicht in de eerste helft, maar voetbalde niet goed en er waren nauwelijks kansen. Met Vanaken na de pauze was Club wel dominant. Niet te stoppen, zou ik zeggen.

  Normaal was toch beter, zo is gebleken. Club heeft na de rust zo veel weerbaarheid en vastberadenheid getoond, dat alle frustraties en twijfels van na de nederlaag tegen Anderlecht definitief verdwenen lijken. 

  Bij verlies in Charleroi had Club een reuzegroot probleem

  Als Club niet had gewonnen in Charleroi hadden ze een reuzegroot probleem gehad. Dan had Standard aan 6 op 6  genoeg voor de titel en waren ze voor mij in Luik favoriet. Nu heeft Club twee kansen om kampioen te worden. Met een punt in Luik of anders een week later door te winnen van Gent. Dat gaat wel lukken, denk ik.

  Standard gaat wel nog vol gas geven. Voor de tweede plaats, maar ook om te tonen dat ze de beste zijn. Maar een Club Brugge dat verlost is van de wurgende stress is zeker in staat Standard te controleren of anders een punt te halen tegen een zwalpend Gent.

  Anderlecht is te laat op niveau gekomen

  Anderlecht heeft zichzelf uit koers gevoetbald, zo simpel is het. Anderlecht was echt wel goed in de eerste helft: dominant, vlot voetballend, veel beweging en voortdurend controle over Standard.

  Alleen, het enige dat telt in het voetbal heeft Anderlecht niet gedaan en dat is scoren. En dan heeft het nog cruciale defensieve fouten gemaakt. Dan verlies je gewoon van een dodelijk efficiënte ploeg als Standard.

  Natuurlijk werd er, net zoals voor Club Brugge vorige week, een overduidelijke penalty niet gefloten. Maar oké, ik ben gestopt om te proberen te begrijpen waarom scheidsrechters die niet fluiten. Een paar uur later krijgt Club Brugge wel een penalty tegen, terwijl de speler van Club gewoon recht omhoog springt. Dan zit je weer bij het gebrek aan consequent fluiten. Dat schijnen dan geen “clear errors” te zijn, zo wordt ons uitgelegd in binnen-en buitenland.

  Maar Anderlecht moet naar zichzelf kijken. De conclusie is dat paars-wit door blessures veel te laat op niveau is gekomen en te laat goed is gaan voetballen. Daardoor is de minste uitschuiver dodelijk in Play-off I. De conclusie is ook dat Anderlecht geen scorend vermogen heeft zoals Club Brugge en Standard sinds de play-offs.

  Of Standard de beste ploeg is in POI, hangt af van wat je bedoelt

  Of Standard de beste ploeg is van Play-off I hangt af van wat je met "beste" bedoelt. Standard heeft met Carcela en Edmilson de beste spelers van POI in zijn rangen, veruit. Anderlecht heeft flink geflaterd bij de tegengoals, maar de manier waarop die twee de fouten hebben afgestraft is grote klasse. Dat is genieten geblazen.

  Standard overleeft moeilijke momenten. Dat was zo in Gent, tegen Genk, in Brugge en nu tegen Anderlecht en het slaat daarna genadeloos toe. Dan ben je niet noodzakelijk de best voetballend ploeg, maar doe je wel precies wat nodig om een geweldige remonte in te zetten. De cijfers zijn indrukwekkend.

  Volgens Sa Pinto deed hij de wedstrijd kantelen met tactische aanpassingen. Ik heb dat niet meteen gezien en ik denk eerlijk gezegd zijn voorzitter ook niet. Ik kijk toch vooral naar Carcela en Edmilson, want 0-2 voorkomen in drie minuten, dat voetbalt toch net iets gemakkelijker.

  Peter Vandenbempt