• home
 • video
 • pas verschenen

  Imke Courtois: "Denk dat Coucke beslissing niet juist had ingeschat"

  0 / 0
  Beroering in vrouwenvoetballand gisteren: kampioen Anderlecht was 's ochtends opgedoekt, maar stond later in de dag op uit de doden. "Er moet sowieso iets gebeurd zijn", zegt ex-voetbalster en analiste Imke Courtois in De Afspraak.

  De voetbalwereld van de vrouwen is een kleine wereld. Imke Courtois kent veel voetbalsters, ook die van Anderlecht. In De Afspraak op Canvas schetste ze gisterenavond het verhaal van een vreemde dag.

  "Rond middernacht kreeg ik een sms van een van de speelsters: "De vrouwenploeg van Anderlecht bestaat niet meer volgend jaar", las ik. Half wakker dacht ik dat het een grapje was. Gisteren sijpelde het nieuws echter steeds meer door. Het was emotioneel. De meisjes hebben gehuild."

  Toen het nieuws over de opdoeking uitlekte, stuurde Anderlecht-preses Coucke een tweet uit om te zeggen dat het om "fake news" ging. Imke Courtois gaat daar niet helemaal mee akkoord: "Ik denk dat er sowieso iets gebeurd moet zijn. Want speelsters hadden ook al hun roze kaart moeten invullen om zich uit te schrijven. Dat is een teken dat er iets aan de hand was."

  "Ik denk niet dat Coucke deze reactie verwacht had"

  Er zou maandag ook met Coucke gepraat zijn en die zou niet veel hoopgevende dingen kunnen hebben vertellen. "Heel vaak gaat het zo, want dit is al vaker gebeurd in het vrouwenvoetbal: bij Club Brugge, Sint-Truiden en bijna Standard", weet Courtois.

  "Het eerste wat ze meestal communiceren is dat er geen of heel weinig budget zal zijn naar volgend seizoen toe. Dat is er, denk ik, gecommuniceerd geweest. Terecht was daar opstand tegen."

  "Ik denk dat Marc Coucke niet juist heeft ingeschat wat de impact zou zijn van zijn beslissing. Vrouwenvoetbal is aan een opmars bezig, mede dankzij de Red Flames. Heel veel mensen zetten zich stilletjesaan achter vrouwenvoetbal. Ik denk niet dat hij verwacht had dat er zo'n reactie op zou komen van de mensen."

  "Vrouwenvoetbal is het makkelijkste om op te besparen"

  Courtois meent dat het opdoekingsscenario klaar lag, maar dat Coucke zijn kar gekeerd heeft. Ze beseft dat voetbalsters kwetsbaar zijn. "Vrouwenvoetbal is het gemakkelijkste om op te besparen binnen clubs als Anderlecht."

  Een voetbalster bij een eersteklasseploeg verdient gemiddeld 500 tot maximaal 1.500 euro per maand. "Een jaarbudget ligt rond de 200.000 à 250.000 euro. Ik denk dat je met het loon van 1 speler van Anderlecht een kern van 20 vrouwen zou kunnen betalen."

  Courtois, die voetbalde voor Standard, maakt de vergelijking met Roland Duchâtelet, de zakenman die een tijdje baas was in Luik: "Hij was wel een grote believer van het vrouwenvoetbal. Hij was het beste dat ooit bij Standard is kunnen gebeuren. Hoewel hij ook een zakenman is, die alles in cijfers ziet. Het was de eerste keer dat wij een deftig contract kregen."

  "Als er een nieuwe voorzitter komt, toen ook met Bruno Venanzi na Duchâtelet, zijn er heel veel twijfels. Dan heb je sterke mensen nodig die de kar trekken om het in stand te houden."

  Ergens begrijpt Courtois het nog wel: "Voetbal is al lang niet meer enkel en alleen passie. Wel nog voor wie het speelt en de supporters. Maar voetbal is een bedrijf: er moet geld binnenkomen en er vertrekt heel veel geld. Op dat vlak zijn vrouwen niet heel rendabel. Wat niet wegneemt dat daarover nagedacht moet worden: hoe kunnen we vrouwen meer in de picture krijgen en meer sponsors aantrekken?"

  "Ik maak me veel meer zorgen om Belgische voetbal"

  Met Anderlecht ziet Courtois het na de berichten van vandaag wel goedkomen: "Ik maak me veel meer zorgen om het Belgische vrouwenvoetbal in het algemeen. Omdat je ziet dat onze competitie achteruitgaat. Die is niet meer hetzelfde als ten tijde van de BeNe-league."

  "Het positieve is dat je meisjes met een hoog niveau ziet vertrekken naar het buitenland. Maar dat illustreert ook hoe slecht het gaat in onze competitie. Het is geen aantrekkelijke competitie. Het is de bedoeling dat al die goeie speelsters het voetbal toch aantrekkelijk zouden maken in de hoop dat de media de hoogtepunten laten zien en aandacht besteden aan bijvoorbeeld de titel van Anderlecht."