• home
 • video
 • pas verschenen

  5 klimgeiten om met een vergrootglas te volgen in het Giro-gebergte

  Wie van deze 5 zorgt voor "spettacolo" in de Giro-bergen?

  De "usual suspects" zoals Dumoulin, Froome, Aru, Chaves, Yates, Pinot en co kennen we allemaal. Maar in de Giro komen er ook altijd minder verwachte namen boven water. Wij zetten 5 mogelijke klimsensaties op een rijtje.

  Richard Carapaz (Ecu/Movistar)

  Schrik niet als er plots een Ecuadoraanse bergvlinder met de toppers meefladdert op de Giro-reuzen. Richard Carapaz (24) ligt al jaren wakker van "La Corsa Rosa" en krijgt bij Movistar een unieke kans om kopman te zijn.

  Een week voor de Giro schreef Carapaz al geschiedenis door als 1e Ecuadoraan ooit een profkoers te winnen op Europese bodem: de Ronde van Asturië.

  Wint Carapaz straks een bergrit, dan houdt hij het zegefeestje toch best alcoholvrij. Vorig jaar stuurde de Ecuadoraanse selectie hem weg uit de Bolivariaanse Spelen, omdat hij dronken was na de openingsceremonie.

  Ben O'Connor (Aus/Dimension Data)

  De Australiërs wachten al jaren op een opvolger voor Cadel Evans. Met de piepjonge Ben O'Connor hebben ze die misschien gevonden.

  De 22-jarige berggeit van Dimension Data klautert uitstekend. Maar vooral: hij schuwt het aanvalswerk niet. Warren Barguil is dan ook het type renner dat O'Connor wil worden. 

  In de Tour of The Alps maakte de Australiër alvast sier met een ritzege en de jongerentrui. Herhaalt hij dat kunststukje in de Giro? O'Connor is hier in de 1e plaats om ervaring op te doen en kopman Meintjes bij te staan. Maar het zou zomaar kunnen...

  Fausto Masnada (Ita/Androni)

  Gianni Savio tovert altijd witte bergkonijnen uit zijn hoed. De 24-jarige  Fausto Masnada (24) zou wel eens de volgende attractie kunnen zijn.

  Masnada speelt al de hele lente mee voor de knikkers: 3e in de Ronde van de Apennijnen, 6e in de Coppi e Bartali, 10e in de Trofeo Laigueglia.

  "Een ritzege in de Giro zou mijn toekomst veranderen", weet de jonge Italiaan. En Masnada draagt dezelfde voornaam als de legendarische Fausto Coppi, die 5 keer de Giro won. Dat is altijd mooi meegenomen.

  Pello Bilbao (Spa/Astana)

  Als Miguel Angel Lopez verder blijft vallen en tijd verliezen, zou Pello Bilbao wel eens de verrassing kunnen worden in de top van het eindklassement.

  Bilbao (28) is een rasechte Bask, die bij Euskaltel nog samenreed met Landa, de broertjes Izagirre, Nieve, Samuel Sanchez en Igor Anton.

  Tot op heden werd Bilbao altijd in een knechtenrol geduwd. Maar in de Tour of The Alps (ritzege) en de Ronde van het Baskenland (8e) liet Bilbao al zien dat hij de Baskische wielerfans apetrots kan maken. Doet Bilbao dat ook in deze Giro?

  Patrick Konrad (Oos/Bora)

  7e in Parijs-Nice, 10e in de Ronde van het Baskenland, 10e in de Waalse Pijl. De Oostenrijker Patrick Konrad jodelt in de bergen mee met de beste klimgeiten dit seizoen.

  In de Giro is Konrad op papier de beschermengel van Davide Formolo. Maar wat als de 26-jarige klimmer straks sterker blijkt te zijn dan zijn kopman?

  Papa Wolfgang Konrad bereikte op de Spelen in Moskou (1980) de halve finales van de 3.000 meter steeple. Stoot Konrad zijn vader in deze Giro van de troon "als beste sportman van de familie"?