• home
 • video
 • pas verschenen

  Coup de théâtre: "Vrouwenploeg van Anderlecht blijft toch bestaan"

  Anderlecht vierde vorige week eindelijk nog eens de titel.

  Vanochtend sloeg het nieuws in als een bom: Anderlecht zou uit financiële overwegingen de stekker trekken uit de vrouwenploeg, nochtans net kampioen geworden. Te midden alle commotie suste Anderlecht-preses Marck Coucke dat er nog geen beslissing was genomen. Rond 16u bevestigde speelster Heleen Jacques aan De wereld vandaag dat de ploeg toch blijft bestaan.

  Op 1 mei kon Anderlecht na 20 jaar nog eens de titel in het vrouwenvoetbal vieren, maar gisteren volgde er een grote ontnuchtering. Het bestuur herleidde het budget en de 4 vrouwenploegen (A, B, U13 en U15) zouden ophouden te bestaan.

  Dat vertelde Anderlecht-international Aline Zeler vanochtend aan onze redactie: "Het was echt een verrassing voor de speelsters en de staf. We zijn bijzonder hard geschrokken." De Red Flame was verontwaardigd en zei dat er in de namiddag weer werd samengezeten: "Dit is totaal respectloos voor ons en voor het vrouwenvoetbal in het algemeen."

  De hele dag regende het vanuit de vrouwenvoetbalwereld én de politiek steunbetuigingen voor de Anderlecht-vrouwen. Anderlecht-voorzitter Marc Coucke himself tweettte na het uitlekken van het nieuws dat er nog geen beslissing genomen was.

  Heleen Jacques: "Onze coach kreeg rond 16u telefoon van Coucke dat we doordoen"

  Die viel wel rond 16u. Het Radio 1-programma De wereld vandaag belde iets na 16u met speelster Heleen Jacques en die kon het goeie nieuws melden dat de vrouwenploeg toch bleef voortdoen.

  "Ik kreeg 10 minuten geleden een telefoon van onze coach. Die vertelde dat meneer Coucke met hem conctact had opgenomen om alles eens te duiden. Daaruit is gebleken dat de vrouwenploeg wel zal voortbestaan."

  Wat is er deze week dan allemaal gebeurd? "Maandag zaten we samen met de toenmalige directeur van de vrouwenafdeling over volgend seizoen. Het ging toen ook over de financiële omstandigheden, maar de vrouwenploeg zou sowieso blijven bestaan."

  "Dinsdag kwamen we op training en toen zei die dat de vrouwenploeg afgelast zou worden. Dat was erg schrikken. Dat was gewoon een mededeling, we kregen er geen reden voor."

  Coucke kregen ze toen niet te horen. Maar die belde vandaag dus met de coach. Jacques: "Wat er daar precies verteld is, dat weet ik ook niet. Ik weet alleen dat de trainer ons gebeld heeft met de mededeling dat de vrouwenploeg zal blijven bestaan. En dat er wellicht enkele dingen zullen gebeurd zijn die door bepaalde personen misschien verkeerd zijn geïnterpreteerd. Maar dat is achteraf. Dat weten wij niet."

  "Te weinig toeschouwers en te weinig media-aandacht"

  Vrouwenvoetbal blijkt niet rendabel genoeg. Zitten de speelsters daarover met de club om de tafel? "Daar is al heel veel over nagedacht. Alle ploegen hebben daarmee te maken. Het komt erop neer dat er nog te weinig toeschouwers zijn en dat er nog te weinig media-aandacht is."

  "Om een voorbeeld te geven: toen we kampioen werden, moesten we in de krant heel hard zoeken om er toch maar iets over terug te vinden. Dat zijn kleine dingetjes die de populariteit kunnen vergroten."

  Heeft de ploeg zelf daar ook geen verantwoordelijkheid? "Misschien wel. Dat gaat gepaard met resultaten. We zijn nu kampioen en het is aan ons om de Champions League-voorronde te doorstaan."

  Alles gaat door, het is nu aan de speelsters? "Ik denk dat we meneer Coucke nu wel nog zullen horen over het reilen en zeilen. We moeten alles eerst laten bezinken en hopelijk kunnen we dan een goeie consensus vinden."

  Bij Anderlecht spelen naast Zeler en Jacques ook heel wat andere Red Flames, zoals Tine De Caigny, Laura De Neve, Laura Deloose, Lenie Onzia, Elke Van Gorp, Justine Vanhaevermaet en Sarah Wijnants.

  Tweets van Coucke en RSCA vandaag:

  Zeler: "Slecht geïnformeerd door Sporting-medewerker"

  Aline Zeler, die vanochtend bij Sporza haar verhaal deed, nam vanavond in een tweet haar woorden terug: "We werden slecht geïnformeerd door een medewerker van Sporting. Dat veroorzaakte "nutteloze" beroering. Dit verandert mijn houding om het vrouwenvoetbal te verdedigen helemaal niet. Dat moet gerespecteerd worden! Geloof in ons!"

  Veel steun voor Anderlecht-vrouwen: