• home
 • video
 • pas verschenen

  Scheidsrechtersbaas FIFA over VAR: "1 cm of 3 cm offside? Dat is geen clear error"

  Massimo Busacca was zelf jarenlang topscheidsrechter.

  Op een mediaconferentie in Brussel heeft Massimo Busacca, de baas van de scheidsrechters op het WK, het systeem van de videoref komen verdedigen. De Zwitser wou niet ingaan op specifieke (Belgische) gevallen, maar deed dat onrechtstreeks toch.

  De invoering van de videoref (VAR) had voor een revolutie moeten zorgen in het voetbal, maar verschillende experimenten in Europa toonden aan dat het systeem niet altijd vlekkeloos verloopt. Veel mensen houden hun hart al vast voor het WK, Massimo Busacca niet.

  "In het ideale geval hebben we de VAR helemaal niet nodig. We willen onze scheidsrechters zo opleiden dat ze de videoref alleen nodig hebben in extreme gevallen."

  "We zullen de beelden hebben, maar we hebben nog altijd intelligente refs nodig. Ze moeten de juiste interpretatie kunnen maken. Het menselijke aspect is dan ook belangrijker dan de technologie. Die technologie is er om te helpen, niet om te vervangen."

  Busacca wou niet ingaan op specifieke gevallen, zoals de controverse in Club-Anderlecht, maar met een omweg maakte hij wel duidelijk wat hij vond over de fases met Diaby (goal afgekeurd op Anderlecht) en Teodorczyk (goal goedgekeurd in Brugge).

  "1 centimeter buitenspel of 3 centimeter buitenspel, dan kun je toch nooit over een "clear error" spreken. Je kunt in die gevallen nooit 100% zeker aantonen of de speler buitenspel stond. Het moeten dus echt duidelijke fouten zijn voor de VAR mag optreden."